NRC erkent karige berichtgeving over verkrachtingen Hamas
Het NRC erkent te weinig te hebben geschreven over het seksuele geweld van Hamas tegen Israëlische vrouwen op 7 oktober. Daarom belooft de krant hieraan meer aandacht te gaan geven. Al sinds de uitbraak van de Gaza-oorlog krijgen reguliere media in Nederland het verwijt dat zij niet genoeg het Israëlische perspectief meenemen in hun berichtgeving.
Op 7 oktober vielen Hamas-terroristen kibboetsen en een muziekfestival in Zuid-Israël aan. Hierbij werden 1.200 Israëliërs vermoord, waarvan de meeste burgers waren.
Daarnaast werden veel vrouwen op een gruwelijke manier verkracht en seksueel mishandeld. Ooggetuigenverslagen hierover circuleerden vrijwel meteen in de Israëlische media. Ook werd er een onderzoek naar ingesteld. Maar in de westerse media kwam de berichtgeving hierover pas relatief laat op gang.
Recent doorbrak de Britse nieuwszender BBC het stilzwijgen met een uitgebreide rapportage over het seksuele geweld tegen de Israëlische vrouwen. Nu volgen Nederlandse media in deze voetsporen. Het NRC plaatst zelfs een openlijke rectificatie. 'Alles bijeengenomen was de berichtgeving in de papieren krant tot nu toe inderdaad summier, erkent de redactie Buitenland', staat er dinsdag in de krant te lezen.
Tegelijkertijd benadrukt het NRC dat 'het onderwerp zeker nog niet is afgesloten'. Zo stelt plaatsvervangend chef Anne van der Schoot: "We kunnen en willen het goede werk van onder meer de BBC niet kopiëren, maar we willen er wel context aan geven - en dat kost tijd."
NOS-hoofdredacteur noemt Hamas 'vrijheidsstrijders'
De reguliere media krijgen sinds 7 oktober aanhoudend het verwijt dat ze niet genoeg oog zouden hebben voor de Israëlische zijde in de Gaza-oorlog. Begin deze maand zei NOS-hoofdredacteur Giselle van Cann over Hamas nog dat "iedere terrorist ook een vrijheidsstrijder is".
Dit vertelde zij op NPO Radio 1, in een gesprek over de Gaza-oorlog. Al snel leidde haar uitspraak tot een storm aan kritiek op sociale media. Maar de NOS hield voet bij stuk, en stelde dat Van Canns uitspraak 'uit de context is gehaald'.
Ook ontkent de NOS-redactie anti-Israël te zijn. Dit is een 'verwerpelijke insinuatie', aldus de NOS. Het nieuwskanaal kreeg dit verwijt nadat omdat de NOS een uitnodiging van de Israëlische ambassade afsloeg om geweldsbeelden van Hams op 7 oktober te bekijken.