Reisadvies voor Parijs aangescherpt vanwege islamitische terreurdreiging
In reactie op een terreurdreiging heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Parijs aangescherpt. Het is nu verhoogd naar geel. Reizen is nog altijd wel toegestaan, maar mensen weten nu dat er risico's aan verbonden zijn. Het advies volgt op een aanval op 2 december bij de Eiffeltoren waarbij een dode en twee gewonden vielen.
De dader van de recente aanslag was een radicale moslim met de Franse nationaliteit. In 2016 was hij al veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het voorbereiden van een terreuraanval. 'Houd in heel Frankrijk, en vooral in Parijs, rekening met mogelijk nieuwe gewelddadige aanvallen', luidt het advies van het ministerie.
Demissionair minister Bruins Slot zegt tegen de NOS, dat het advies betekent dat reizigers goed om zich heen moeten kijken. 'Dit reisadvies betekent goed om je heen kijken, en dergelijke. Maar mensen kunnen wel gewoon naar Parijs. Er is voor dit reisadvies gekeken naar de aanslag die heeft plaatsgevonden.' Ze gaf achter geen antwoord op de vraag of er nog steeds sprake is van concrete dreiging.
EU vreest 'zeer groot risico' op terreuraanslagen tot Kerstmis
Eurocommissaris Ylva Johansson waarschuwt voor "een zee groot risico" op terreuraanslagen in Europa tot aan Kerstmis. Dit is vanwege de oorlog in Gaza tussen Israël en Hamas, vertelt zij dinsdag bij een EU-top in Brussel.
"Met de oorlog tussen Israël en Hamas, en de polarisatie die dat veroorzaakt in onze samenleving, is er een enorm risico op aanslagen in de Europese Unie", vertelt ze aan de pers.
Ze wijst op de moslimextremistische aanslag in Parijs van afgelopen weekend, waar één dode en twee gewonden vielen. Ook merkt ze op dat sommige van de 27 EU-lidstaten hun terreurniveaus hebben verhoogd, en dat het aantal antisemitische meldingen enorm toeneemt.
"Al met al denk ik dat de dreiging inderdaad enorm is", zei Johansson. De EU stelt 30 miljoen euro extra ter beschikking voor de bescherming van risicovolle plaatsen, zoals synagogen. Ook kerstmarkten en winkelcentra kunnen de komende maand mogelijk een doel worden.
Vrees voor aanslagen
Vorige week werden er nog twee jonge jihadisten (15 en 16 jaar) opgepakt, vanwege het beramen van een terreuraanslag in Keulen. Het ging om een Duitse jongen van Afghaanse afkomst en een Rus die in Duitsland woont. De aanslag had op vrijdag 1 december moeten plaatsvinden.
Ook landen met relatief grote moslimpopulaties, zoals Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, België, Spanje en Zweden vrezen voor enorme risico's. "Onze veiligheidsdiensten werken zeer nauw samen. We moeten de islamistische dreigingen op dit moment bijzonder goed monitoren en samen met de buurlanden actie ondernemen tegen islamistische propaganda", zei de Duitse minster van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, dinsdag bij de EU-top.
Sinds de uitbraak van de Gaza-oorlog op 7 oktober, tussen Israël en Hamas, neemt het aantal antisemitische incidenten flink toe. In Nederland gaat het om een stijging van 818 procent, volgens CIDI-cijfers. Elders in Europa worden Joodse begraafplaatsen vernield. In Berlijn was er zelfs een bomaanslag bij een synagoge.