Tweede Kamer neemt afscheid van Sylvana Simons: dit waren haar meest opmerkelijke optredens
Dinsdag neemt de Tweede Kamer afscheid van vertrekkende en niet terugkerende politici. Een van die politici die niet terugkeert, is Sylvana Simons. Volgens GroenLinkser Suzanne Kröger schreef Simons geschiedenis door haar werk als Kamerlid. NieuwRechts zet enkele van de meest opmerkelijke momenten van Sylvana Simons in de Tweede Kamer op een rijtje.
Bij GroenLinks zullen ze BIJ1-leider Sylvana Simons in ieder geval missen:
Afscheid van iemand die geschiedenis heeft geschreven, zoals de voorzitter net zei. De strijd die @SylvanaBIJ1 heeft gestreden in de Kamer is van zo’n onschatbare waarde geweest.
— Suzanne Kröger 💚 (@suzanne_GL) December 5, 2023
We gaan je missen. pic.twitter.com/TiRjrudCdH
De meest opmerkelijke momenten:
1) Simons steekt middelvinger op naar Eerdmans om motie tegen Jodenhaat
Tijdens een Tweede Kamerdebat heeft BIJ1-leider Sylvana Simons voor reuring gezorgd. De BIJ1-politica was niet al te blij met twee moties van JA21-leider Joost Eerdmans over het uitspreken tegen antisemitisme in de Tweede Kamer. Simons stak namelijk haar middelvinger op naar Eerdmans nadat hij zich uitsprak tegen Jodenhaat in het Nederlandse parlement.
JA21-voorman Joost Eerdmans diende twee moties in tijdens een debat over een Europese top. De ene motie stelde dat de leus "Palestina van de rivier tot aan de zee vrij zal zijn" gezien kan worden als een oproep tot geweld omdat het de vernietiging van de staat Israël propageert. De andere motie sprak zich uit tegen antisemitisme in de Tweede Kamer.
Opmerkelijk genoeg stak Sylvana Simons (BIJ1) haar middelvinger op nadat Eerdmans deze moties voorlas. Waarna de BIJ1-politica snel naar het spreekgestoelte beende. "Ik ben de hele avond bij het debat aanwezig geweest. Ik heb niets gehoord van wat de heer Eerdmans hier beweert. Hij heeft het eerder gehad over een bepaalde uitspraak, iets met een rivier en een zee. Een Nederlandse rechter heeft al gezegd dat die uitspraak valt onder de vrijheid van meningsuiting, dat je dat kúnt zeggen. Als hier vanavond antisemitisme gepropageerd is, dan ben ik de eerste die daartegen in opstand wil komen. Ik ben dus heel erg benieuwd van wie de heer Eerdmans vanavond oproepen tot Jodenhaat heeft gehoord", zei Simons vervolgens als reactie op de moties van Eerdmans.
Waarop Eerdmans het volgende stelde: "Ik ben blij dat u uw naam onder mijn motie zal zetten. Dat is de eerste constatering. Ten tweede ben ik blij dat u vanavond de mond is gesnoerd door de voorzitter. Dat geldt voor collega Van Baarle idem dito. Die uitspraak is namelijk wel degelijk antisemitisch. Zo wordt die ook beleefd. Ik heb de minister-president dat ook horen zeggen. Dat is door velen gezegd. Ik heb vanavond een app gekregen van het CJO waarin staat dat het getuigt van waardering en respect voor de Joodse gemeenschap dat wij deze vreselijke, onbeschofte, onfatsoenlijke en intolerante uitspraak, die de heer Van Baarle hier deed en die door u werd ondersteund, niet toestaan. En dat wil ik graag uitspreken in deze motie."
2). BIJ1 wil Afrikanen uit Oekraïne halen
Anderhalf jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Miljoenen Oekraïners sloegen op de vlucht, en weken veelal uit naar Polen, Hongarije, maar ook Duitsland en zelfs Nederland. Ondertussen maakte BIJ1 zich vooral zorgen om de minderheden: mensen van kleur, vrouwen en de LHBTIQA+-gemeenschap in Oekraïne. Volgens de partij betalen zij de hoogste prijs in de oorlog.
Specifiek om Oekraïners van kleur maakte BIJ1-leider Sylvana Simons zich grote zorgen. 'De afgelopen dagen werd m’n hart verwarmd door de goed georganiseerde hartelijkheid waarmee Polen vluchtelingen verwelkomde. Nu komt de harde werkelijkheid weer binnen: zwarte levens tellen niet mee. The bottom line is always racism', schreef ze op Twitter. Simons riep mensenrechtenorganisaties op om de minderheden te steunen.
Maar al snel kreeg Simons felle kritiek, onder meer van Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck. 'Het zijn vooralsnog uitsluitend witte mannen die massaal hun leven riskeren, stelletje koekenbakkers. Het gaat nu even niet om jullie cultuuroorlogje', reageerde hij.
3) Simons schreeuwt om KOZP-incident in Staphorst
Eind november trok de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) naar Staphorst om daar te protesteren tegen Zwarte Piet. Maar het centrum van Staphorst konden de activisten niet bereiken, want ze werden al bij de ring belaagd en weggestuurd door een groepje lokale inwoners. In de nasleep van dit incident hield Simons een woedend betoog in de Tweede Kamer.
"Hoeveel demonstranten moeten nog met gevaar voor eigen leven slachtoffer worden. Wat weten we nog niet! Dat is mijn vraag aan deze minister! Ik kan me niet voorstellen dat hier een minister staat die zegt: 'het gebeurt al tien jaar, maar ik wil eerst even weten wat er in Staphorst is gebeurd. Er is heel vaak in deze Kamer beweerd dat ik geïrriteerd zou zijn! Nu ben ik geïrriteerd!" zei ze bij de interruptiemicrofoon. Maar de minister van Justitie, Dilan Yesilgöz-Zegerius, moest er weinig van hebben.
4) Rutte heeft dezelfde mentaliteit als slavenhandelaren
Vorige maand klapte het kabinet-Rutte IV vanwege de asielcrisis. De maandag erop werd er hierover een plenair debat gehouden. Ook BIJ1-leider Sylvana Simons mocht haar visie delen. In haar toespraak deed ze iets opvallends: ze suggereerde dat er sinds de afschaffing van de slavernij weinig verbetering lijkt te zijn gekomen in de houding van sommige landsbestuurders, zoals nu premier Mark Rutte.
"Dit jaar herdenken we dat slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft. Zowel de minister-president als de Koning boden excuses aan. Dat waren beide historische en belangrijke momenten", zei ze. "Ik mag hopen dat in ieder geval een van hen het meende, want de ander zette, hoe zuur en hoe cynisch ook, niet veel later weer mensen in als handelswaar, als onderdeel van een politiek machtsspel. Wat blijft er nog over van de boodschap van de minister-president dat hij erkent hoe koloniaal verleden doorspeelt in het heden en dat racisme en uitsluiting hiervoor aan de orde van de dag zijn, als hij vervolgens met droge ogen zegt dat vluchtelingenkinderen — mind you, sommige vluchtelingenkinderen — niet welkom zijn, puur om zijn eigen hachje te redden?"
5) Martin Bosma is een nazi
Vorig jaar werd PVV-Kamerlid Martin Bosma uitgemaakt voor 'nazi' door D66'er Sjoerd Sjoerdsma. Hierop reageerde Bosma als een gebeten hond; maar in de nasleep hiervan likete Simons een erg opvallend tweet op Twitter.
'Als Martin Bosma het zo stom vindt om met nazi's vergeleken te worden waarom is hij er dan één?' schreef Sander. De tweet werd geliked door het officiële account van Sylvana Simons.
Al snel kreeg Bosma dit onder de ogen. 'Mevrouw Sylvana Simons deelt mee dat ik een nazi ben', schreef hij. Hieraan voegde hij de hashtags toe: 'verbinding' en 'inclusie'.