Kwart van Nederlanders had ruzie met naasten over corona
De coronaperiode heeft voor enorme verdeeldheid gezorgd in de Nederlandse samenleving. Maar liefst één op de vier Nederlanders raakte tijdens de lockdowns in conflict met iemand uit zijn familie-, vrienden- of kenniskring, blijkt uit onderzoek van DIT. Vooral het vaccin zonde voor grote onenigheid.
DIT, het journalistieke platform van de EO, onderzocht samen met DataIM hoe Nederlanders terugkijken op de coronaperiode. Hieruit blijkt dat een kwart van de Nederlanders heeft een conflict gehad met familie, vrienden of kennissen, meldt AP.
Meer jongeren dan ouderen hadden een conflict. Zo'n 72 procent van die ruzies ging over het vaccin. Ook de coronamaatregelen (58 procent), de mate van gevaar van het virus (44 procent) en complottheorieën (40 procent) zorgden vaak voor onenigheid. Eén op de tien Nederlanders heeft hierdoor zelfs het contact met diegene verloren.
Het onderzoek werd uitgevoerd vanwege de coronatweeluik van het EO-programma Dit is de Kwestie. Hierin bestudeert presentator Tijs van den Brink de rol van de journalistiek in de coronatijd.
Groot wantrouwen na vaccinatiedwang
Begin dit jaar bleek al uit onderzoek van Nederlands Dagblad (ND) dat 90 procent van de ongevaccineerden geen vertrouwen meer heeft in de overheid. Ook denkt 85 procent dat de overheid de volgende keer precies dezelfde fouten zal maken.
In de interviews komt naar voren dat ongevaccineerden zich niet serieus genomen voelden, en bang waren hun baan te verliezen vanwege de oprukkende QR-code. Ook vielen veel uitspraken van toenmalig VWS-minister Hugo de Jonge (CDA) vaak in het verkeerde keelgat, schrijft het ND.
Dit alles heeft bijgedragen aan een vijandig beeld jegens ongevaccineerden in de samenleving, vinden de deelnemers aan het onderzoek. "Als ik mijn mening deelde, werd ik direct in een hoek gedrukt en geframed met dehumaniserende woorden als wappie en anti-wetenschappelijk," blikt een ongevaccineerde terug.
Sommigen (40 procent) vinden dat hun lot vergelijkbaar is met wat de toeslagenaffaire is overkomen. Ook zij werden namelijk op één hoop gegooid gegooid, vinden ze.
Nederlands Dagblad heeft tien mannen en tien vrouwen geïnterviewd, variërend in leeftijd van 17 tot 78 jaar. De deelnemers zijn afkomstig uit alle hoeken van het land.
Al ruim voor de eerste vaccinatieronde hield het ministerie van Binnenlandse Zaken zich bezig met de kwestie of 'vaccinatiedrang' de grondrechten van burgers zou schenden. En wat opvalt: hun eigen conclusie was 'ja'. Onder meer artikel 1 en artikel 6 van de Grondwet zouden op het spel staan, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.