Statushouder vrijgesproken van brandstichting wooncomplex Amsterdam
Een 28-jarige Syriër is vrijgesproken van brandstichting in een wooncomplex te Amsterdam. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat hij het delict heeft gepleegd. Bij de brand werd een volledig woonblok van 75 containerwoningen in de as gelegd.
Eind vorig jaar ging een wooncomplex met statushouders, starters en studenten in as op na brandstichting. De officier noemde het "een wonder" dat er geen gewonden vielen, en dat alleen de zeven huisdieren slachtoffer werden. Wel zijn er veel persoonlijke bezittingen vernield en is het voor veel inwoners een ingrijpende gebeurtenis geweest, aldus de officier.
Na de brand werd er een Syrische statushouder aangehouden, die de brand zou hebben gesticht uit onvrede over zijn woonplek. De brand ontstond in zijn kamer en hiervoor belde hij niet 112. De officier eiste zes jaar celstraf tegen hem, meldt AT5. Hiervoor baseerde het Openbaar Ministerie (OM) zich op getuigenverklaringen.
Maar een jaar na het incident is de verdachte Syriër hij vrijgesproken door de rechter. Hoewel de brand is aangesloten in zijn kamer, vindt de rechtbank dat er onvoldoende bewijs ligt. Ook heeft de verdachte zijn eigen betrokkenheid altijd ontkend, aldus NH Nieuws.
In 2015 werden de gemengde wooncomplexen opgetuigd door de gemeente Amsterdam vanwege de toenmalige asielcrisis. Inmiddels zijn er vijftien van zulke complexen. De helft bestaat daar uit statushouders, en de andere helft uit studenten en starters.
Amsterdam grijpt in
Na de brand vorig jaar besloot de gemeente in te grijpen in de gemengde wooncomplexen. Dit had te maken met een groot aantal incidenten binnen de wooncomplexen. Volgens wethouder Zita Pels (GroenLinks) hadden deze incidenten 'veel impact' op de bewoners. Het gaat om een 'tiental (ernstig) overlast gevende' incidenten per jaar.
Pels schreef in een raadsbrief: 'Hoewel er feitelijk geen sprake is van toename in het aantal incidenten ten opzichte van 2018-2019, is de aard en de intensiteit van een aantal incidenten heftig en de impact van een incident op de betrokkenen en op de andere bewoners in de gemengde huisvestingslocaties groot.'
Het stadsbestuur maakte zich vooral zorgen om de vrouwelijke bewoners van deze complexen. Zo werd een bewoner het complex uitgezet omdat hij werd vervolgd voor 'diverse zedenmisdrijven'. Onder de statushouders woonden er veelal jonge, ongehuwde mannen in de gemengde complexen, schrijft De Telegraaf. Dit is omdat de complexen vaak geen goed onderdak konden bieden aan getrouwde mannen die eventueel nog hun gezin wilden laten overkomen naar Nederland.