Studie: 84% Palestijnen wil islamitische jihad; veel steun voor Hamas
Driekwart van de Palestijnen staat achter de Hamas-terreur van 7 oktober en steunt Hamas als partij. Ook is 84,2 procent voorstander van de islamitische jihad. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Arabische Wereld voor Onderzoek en Ontwikkeling (AWRAD).
Op 7 oktober zette de Palestijnse terreurgroep Hamas een grootschalige verrassingsaanval in op Israël vanuit de Gazastrook. Terroristen braken door de grenzen heen op verschillende plekken en vermoordden Israëliërs op een muziekfestival en in nabijgelegen dorpen. De taferelen werden door Palestijnen gefilmd en op sociale media geplaatst. Daarnaast werden ruim tweehonderd Israëlische gijzelaars meegenomen naar de Gazastrook, waar ze werden gemarteld en verkracht.
In totaal werden 1.200 Israëlische burgers vermoord op 7 oktober. Dit is het hoogste aantal gedode Joden op één dag sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar uit een onderzoek van onderzoeksinstituut AWRAD blijkt dat driekwart (75 procent) van de Palestijnen achter deze terreuractie staat. Volgen de meesten was de aanval bedoeld om 'Palestina te bevrijden', 'de gewelddaden tegen de Aqsa te stoppen' en 'de bezetting van de Gazastrook te beëindigen'. Slechts 7,3 procent van de ondervraagden is fel gekant tegen de terreuractie.
Volgens AWRAD gaat het om een representatief onderzoek. Van 31 oktober tot 7 november ondervroegen de onderzoekers 668 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Het team voerde het onderzoek uit via vraaggesprekken op de Westelijke Jordaanoever en in opvangcentra en huishoudens in Zuid-Gaza. De steekproef van de peiling omvat alle sociaal-economische groepen.
Hamas heeft enorm draagvlak
Daarnaast blijkt dat Hamas kan rekenen op brede steun. Maar liefst driekwart (76 procent) van alle ondervraagden staat achter Hamas. Meer gematigde partijen, zoals Fateh en de Palestijnse autoriteiten, kunnen rekenen op veel minder steun.
Veruit de meeste Palestijnen (84,2 procent) zijn voorstander van de islamitische jihad. Daarnaast zijn bijna alle ondervraagden (97,3 procent) extreem negatief over Israël. Een soortgelijk percentage krijgen tevens de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, en de Verenigde Naties. Ook Arabische landen die zich neutraler opstellen in de Gaza-oorlog, zoals Egypte, Jordanië en de VAE, kunnen rekenen op weinig steun van de Palestijnen. Opvallend genoeg is er ook relatief weinig enthousiasme voor Hezbollah en Iran.