Timmermans wil mensen dwingen hun huis te verhuren vanwege woningnood
Momenteel is er een enorme woningnood in Nederland. Frans Timmermans doet nu een voorstel om dit tegen te gaan. Hij wil huizeneigenaren verplichten om hun leegstaande woningen te verhuren. Wie dit weigert, moet volgens de GL/PvdA-lijsttrekker flink beboet worden.
Momenteel is er een tekort van zo'n 390.000 woningen. Dit is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen het aantal nog op 315.000 lag. Bij het RTL-debat wordt Timmermans gevraagd hoe hij dit wil oplossen.
Allereerst pleit hij voor meer overheidsingrijpen. "Volkshuisvesting moet gewoon weer een publieke taak worden", zegt Timmermans. "De corporaties moeten in staat gesteld worden om onder de regie van de overheid veel meer te bouwen. We moeten gewoon afdwingen dat 40 procent van wat zij bouwen sociale huurwoningen zal zijn. Dan breng je die markt weer op gang."
Daarnaast wil Timmermans flinke eisen gaan stellen aan eigenaren van private woningen. "Er staan er veel te veel leeg, dat moet bestraft worden. Als mensen, om te speculeren, hun huizen leeg laten staan, dan moet ze dat veel geld gaan kosten. Dan laten ze huurders wel eerder toe. En we moeten er ook voor zorgen dat de huren beheerst worden. Daar moet de overheid ook een rol in spelen."
In de Duitse gemeente Nachrodt-Wiblingwerde worden er al leegstaande privéwoningen in beslag genomen voor de huisvesting van migranten. Het is onduidelijk of Timmermans iets soortgelijks ook voor ogen heeft, of dat hij bijvoorbeeld jongeren of gezinnen wil bevoordelen met zijn maatregel. Vorig jaar gingen er in Amsterdam slechts 22 woningen naar huurders zonder voorrangsregeling.
Dwang als oplossing woningnood
Het is niet de eerste keer dat GroenLinks/PvdA een voorstel doet om middels dwang de woningnood te beteugelen. In februari stelde de GroenLinks-fractie in Amsterdam voor om ouderen verplicht te laten verhuizen zodra hun kinderen het huis uit zijn. Dat kondigde GL-wethouder Zita Pels (Wonen) aan. Meer overheidsingrijpen met de mogelijkheid tot gedwongen uithuisplaatsingen ziet zij als dé manier om in 2040 de Amsterdamse woningnood opgelost te hebben.
Ook de gemeente Zwolle wil ouderen uit hun eigen huis werken om de woningnood op te lossen. Met een nieuw voorstel worden ouderen aangemoedigd om door te stromen van hun (te) grote huis naar een appartement. In dit huis kunnen dan gezinnen gaan wonen. Het stadsbestuur van Zwolle bestaat uit ChristenUnie, GroenLinks, D66 en CDA.