Woo: De Jonge wilde coronakritische huisartsen aanpakken
Minister Hugo de Jonge wilde artsen laten vervolgen die alternatieve middelen gebruikten tegen corona. Dit blijkt uit vrijgegeven Woo-documenten, die zijn onderzocht door Cees van Den Bosch.
De Jonge gebruikte de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om artsen die ivermectine en hydroxychloroquine voorschreven aan patiënten met corona te laten straffen. Artsen kregen soms zeer hoge boetes. Sommigen stapten daarom naar de rechter. De Jonge wilde ook de IGJ artsen laten aanspreken dier een meer kritische houding hadden over corona-vaccins voor jongeren.
Artsen verschaffen soms patiënten medicijnen die niet bedoeld zijn voor hun kwaal maar daar misschien wel bij kunnen helpen. Dit wordt ook wel of off-label medicatie genoemd. Dit gebeurt met instemming van de patiënt. Ivermectine en hydroxychloroquine werden als off-label medicatie gebruikt door sommige artsen tijdens de corona-crisis. Tijdens corona gaf de IGJ voor het eerst boetes voor het verschaffen van off-label medicatie. Boetes kunnen oplopen tot 150.000 euro.
Uit een vrijgegeven Wob-document blijkt ook dat De Jonge de IGJ vroeg hoe huisarts Ramdas uit Lelystad misschien aangesproken kon worden omdat hij patiënten een 'informed consent' formulier liet tekenen voordat hij ze het corona-vaccin gaf. De minister vroeg zelfs of dit basis kon zijn om een tuchtzaak tegen de arts te beginnen. IGJ liet de minister echter weten dat er geen duidelijke basis was voor een rechtszaak tegen Ramdas, zo blijkt uit speurwerk van Cees van den Bos.