Aboutaleb hangt Israëlische vlag niet uit om 'vrede te bewaren' in Rotterdam
Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft besloten om niet de Israëlische vlag te hijsen in Rotterdam, om zo de 'vrede en orde te bewaren in de stad' en niet de 'polarisatie te versterken'. Dit staat in zijn brief aan de gemeenteraad. Op sociale media klinken er woedende reacties.
Dit weekend pleegde de terreurgroep Hamas een verrassingsaanval op Israël. Honderden onschuldige Israëliërs werden vermoord, verkracht, en zo'n honderd werden ontvoerd. Momenteel staat het dodenaantal op duizend aan de Israëlische kant, maar de verwachting is dat dit nog flink zal oplopen.
Meteen gingen Europese moslims massaal de straat op om hun solidariteit te tonen met de Palestijnen. Ook in Nederland kleurden de grote steden Palestijns: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Maastricht, Groningen en Tilburg. Vooral in Rotterdam was de betoging groot, waarbij ook werd opgeroepen tot Intifada (de vernietiging van Israël).
“Celebrations” in Rotterdam, the Netherlands. pic.twitter.com/3mov6ctMmN
— Visegrád 24 (@visegrad24) October 8, 2023
Rechtse partijen in de vier grote steden, zoals VVD, JA21, PVV, Hart voor Den Haag en Leefbaar Rotterdam dienden meteen verzoeken in bij de burgemeester om de Israëlische vlag te laten hangen boven het stadhuis. Alleen burgemeester Femke Halsema besloot dit in te willigen. In Utrecht, Rotterdam en Den Haag bleef de vlag van Israël in de kast liggen.
In een raadsbrief geeft burgemeester Ahmed Aboutaleb nu uitleg over zijn besluit. 'Het is mijn taak om de maatschappelijke vrede en orde in de stad te bewaren en niets te doen dat de polarisatie in onze stad versterkt', schrijft hij in een raadsbrief. Ook zei hij geen probleem te hebben met de pro-Palestijnse demonstraties ondanks de "schurende boodschap". Dit viel onder de noemer van het demonstratierecht, aldus de PvdA'er
Op sociale media klinken er al gauw woedende reacties. 'Genocidale oproepen tot steun van Hamas zijn geen "schurende" boodschappen, burgemeester. Er vallen griezelig veel maskers af nu. Op griezelig hoge niveaux', schrijft JA21-raadslid Annabel Nanninga. En ChristenUnie-bestuuder Alex ten Cate reageert: 'Dit land is veel verder van huis dan ik vreesde, en Ahmed Aboutaleb is niet de staatsman waar ik hem al die jaren voor heb gehouden.'
Henk Westbroek: "De heer Aboutaleb zegt zonder het hardop te zeggen dat volgens hem liefhebbers van terreur organisatie Hamas het op straat voor het zeggen hebben in Rotterdam."
Ruim baan voor Extinction Rebellion
Recent gaf Aboutaleb nog ruim baan aan klimaatactivisten. Dit bleek in zijn reactie op de urenlange blokkade van de Erasmusbrug door Extinction Rebellion, begin vorige maand. De politie greep niet in, en de brug was pas tegen de avond weer vrij.
Een paar weken later vertelt burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) dat hij zeker geen spijt heeft van deze aanpak. 'Demonstreren is een grondrecht wat ik hoog in het vaandel heb staan', liet hij weten. Een demonstratie mag volgens Aboutaleb zelfs verkeershinder tot gevolg hebben. De orde van de stad scheen voor hem destijds van minder hoge prioriteit.