Vorige week diende Forum voor Democratie (FVD) een motie in die oproept om genderbehandelingen voor minderjarigen te verbieden. Volgens Thierry Baudet is zo'n verbod hard nodig, omdat hormoonblokkers het lichaam van kinderen onherstelbaar veranderen, en ook schade kunnen aanrichten. De PVV bleek echter erg verdeeld over deze medisch-ethische kwestie, en vroeg daarom een hoofdelijke stemming aan.
Al snel leidde de motie tot openlijk geruzie bij de PVV. Harm Beertema zou namelijk in eerste instantie het woord mogen voeren namens zijn partij hierin, maar naar eigen zeggen werd hem dit verboden door vicevoorzitter Fleur Agema. Agema ontkent echter dat ze Beertema de mond zou hebben gesnoerd. Maar volgens Beertema is er al langer sprake van dat Agema hem vertelt wat hij wel en niet mag zeggen. Maandag kondigde hij zijn vertrek aan na dertien jaar Kameraadschap.
Rechtse verdeeldheid over motie
De stemming over de FVD-motie vond dinsdagmiddag plaats. FVD, SGP, BVNL, lid Ephraim en JA21 stemden voltallig voor, maar PVV en BBB waren verdeeld. Dertien van de zestien PVV'ers stemden voor, maar drie (Fleur Agema, Léon de Jong en Barry Madlener) waren tegen.
Bij BBB was het gelijk: twee voor (Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink), en twee tegen (Caroline van der Plas en Lilian Helder). Ook Pieter Omtzigt zag het verbod niet zitten. De centrumrechtse partijen VVD en CDA stemden eveneens tegen.
Stemverklaringen
Vooraf aan de stemming dienen Omtzigt, ChristenUnie, BBB en BVNL allemaal een stemverklaring in. "De motie vraagt om helemaal te stoppen met puberteitsremmers. Dat gaat te ver, omdat onderzoek mogelijk moet blijven en de huidige trajecten niet zomaar afgebroken kunnen worden", laat Omtzigt weten. Ook vindt hij het het niet de taak van de politiek om zich uit te spreken over bepaalde behandelingen.
BBB en BVNL hebben gelijkaardige bezwaren. Zo pleit Pouw-Verweij voor een beter onderzoek naar puberteitsremmers voor minderjarigen, en benadrukt Van Haga dat een "zeer kleine groep mensen met genderproblemen" wel geholpen moet blijven worden.
De motie behaalde bij lange niet genoeg stemmen. In totaal stemden 28 Kamerleden voor en 111 parlementariërs tegen. Hiermee werd de motie verworpen.