Tijdens de Algemene Beschouwingen is het tot een botsing gekomen tussen PVV, BBB en GroenLinks. Als Jesse Klaver net is begonnen aan zijn bijdrage, krijgt hij een interruptie van Geert Wilders. "Zou ik de heer Klaver mogen vragen of hij er ook trots op is dat zijn partijleider, de heer Timmermans, met wachtgeld campagne aan het voeren is?" wil de PVV-leider weten.
Hierop laat Klaver zich een diepe zucht ontvallen. "Ik verwacht dat mijn collega Timmermans de komende tijd, zeker van Geert Wilders en de collega's ter rechterzijde van de Kamer, de maat zal worden genomen op allerlei mogelijke manieren. Dat is het lot dat hem ten deel zal vallen, een lot dat eerst Sigrid Kaag ten deel viel. Ik heb daar een mening over. Ik vind dat niet juist, maar we leven in een vrij land en als u dat wilt doen, moet u dat doen", begint hij.
Vervolgens verdedigt Klaver zich door te stellen dat nu eenmaal alle politici recht hebben op wachtgeld. Ook PVV'ers, die na de verkiezingen stoppen, zullen van dit algemene vangnet gebruik kunnen maken, aldus Klaver: "Door Frans Timmermans de maat te nemen, neemt u straks ook uw eigen collega's de maat. Als mensen niet terugkeren bij u op de lijst, eist u dan dat zij hun wachtgeld niet accepteren?"
Het antwoord hierop lijkt 'ja', want de PVV wil een algehele afschaffing van de wachtgeldregeling. Dit blijkt uit het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij. Maar hierop gaat Wilders niet in. In plaats daarvan wijst de PVV-leider op het ruimhartige salaris van Timmermans: 300.000 euro per jaar. Als wachtgeld krijgt de PvdA'er hier 40 tot 65 procent van. De regeling zal twee jaar lang gelden als 'transitievergoeding'.
"De gewone arbeider krijgt niets en hij kan met drie ton, die hij jarenlang heeft gekregen, niet eens een paar maandenlang overbruggen. Vindt u dat terecht? Zegt u dat ook namens uw achterban? Ik kan het me nauwelijks voorstellen", reageert Wilders. "Veel mensen die dit zien vinden dit heel serieus. Zij denken: ik ben een arbeider, ik werk ergens bij een winkel, ik heb Partij van de Arbeid of GroenLinks gestemd en ik verdien 2.000 of 2.500 euro per maand. Als ik zelf ontslag neem, krijg ik niets. Dan krijg ik van UWV het verhaal dat ik ontslag heb genomen en dan krijg ik niets. Ik kan naar de bijstand en ik kan mijn huis opeten."
Wilders vervolgt: "Nu hebben we hier een lijsttrekker van de Partij van de Arbeid die weet, en dat is een verschil met alle andere Kamerleden, dat hij 99 procent kans heeft dat hij op 6 december van dit jaar wordt beëdigd als Kamerlid, met een salaris dat daarbij hoort, en die de afgelopen jaren tonnen heeft verdiend. Op het laatste moment heeft hij zelfs drie ton salaris per jaar verdiend. Hij heeft dan niet eens een klein beetje socialistisch fatsoen in zijn pink om die drie of vier maanden geen wachtgeld te ontvangen. Ik vind dat een schande."
Al snel krijgt de PVV-leider bijval van Caroline van der Plas. "De heer Klaver zegt dat Kamerleden ook genoeg wachtgeld krijgen. Het verschil is natuurlijk dat de heer Timmermans met wachtgeld campagne gaat voeren voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat is natuurlijk wel een verschil", zegt ze.
Klaver noemt de wachtgeldregeling echter een "democratisch principe" en blijft bij zijn standpunt. Timmermans zegt dat hij het wachtgeld nodig heeft om zijn "huur te betalen".
Mona Keijzer ontvangt ook wachtgeld
Diezelfde avond is de nummer twee van BBB, Mona Keijzer, te gast bij RTL-talkshow Humberto. Daar krijgt zij de vraag of zij ook wachtgeld ontvangt. Keijzer bevestigt dat dit inderdaad het geval is. Tijdens de coronacrisis werd zij immers ontslagen als staatssecretaris. Wel is Keijzer allang weer aan het werk, waardoor er gekort wordt op haar wachtgeld.
Al snel ontstaat er op sociale media consternatie over deze 'dubbele maat' bij BBB. Andere gebruikers verdedigen BBB juist, door erop te wijzen dat Keijzer is ontslagen uit haar functie, terwijl Timmermans zelf ontslag heeft genomen. Ook wordt erop gewezen dat Timmermans aanzienlijk meer wachtgeld ontvangt dan Keijzer: 2750.000 euro per jaar, tegenover 8.000 euro per maand.
Al begin dit jaar kreeg Timmermans in het EU-parlement het verwijt dat hij ver is afgedwaald van zijn oorspronkelijke sociaaldemocratische idealen.