Slagter maakt zich grote zorgen om vergaande invloed van woke op de samenleving. Mensen raken steeds gevoeliger en steeds meer mensen lopen op eieren omdat de vrijheid van meningsuiting onder druk staat. Hij vreest voor de cancelcultuur als direct product van de woke-beweging.
Daarnaast vindt Slagter het een negatieve ontwikkeling dat onze taal zo rap verandert door het wokisme. "Waarom moet moedermelk ineens ‘mensenmelk’ worden genoemd? En zijn er toiletten voor mannen én vrouwen."
Slagter maakt zich zulke grote zorgen om het wokisme omdat het hem doet denken aan de strakke morele kaders van de kerk van vroeger. "We zijn allebei kerkelijk opgevoed en hebben een hekel overgehouden aan mensen die een waarheidspretentie hebben. Zo van: zo zit het en dat moet je accepteren. Daar hou ik ook niet van."
Floor Bremer zoekt confrontatie op
Halverwege het item krijgt de discussie een andere wending doordat andere tafelgasten zich ook bemoeien met de kwestie. Volgens RTL-journalist Floor Bremer is het normaal dat er nu een generatie opstaat die afrekent met de 'witte mannen'-cultuur. "Blanke, witte mannen hebben altijd een status gehad dat ze dingen konden besluiten. En er komt een generatie die graag wil dat dat er anders uitziet. Daar zal je naar moeten luisteren, in plaats van steeds ageren tegen de wokebeweging. Je trekt je nu terug achter een muur. Open die deur gewoon."
Volgens Frits Wester, die zich dan ook bemoeit met de discussie, slaat het nergens op om te zeggen dat de cultuur in Nederland gevormd is door 'oude witte mannen'. "Hou toch op! Dat is onzin. Hoeveel vrouwen hebben wel niet bijgedragen aan deze samenleving?”, zegt hij. „In veel gezinnen waren vrouwen vroeger de baas. Op binnenschepen waren vrouwen de échte kapitein. Je onderschat jullie eigen soort."
Bremer deelt deze mening absoluut niet. "Op belangrijke posities hebben heel lang blanke mannen gezeten. Er komt nu een nieuwe generatie aan die zegt dat ze graag wat meer diversiteit willen zien."