De provincie Zeeland is echter kritisch op de plannen van de demissionair minister en heeft dus om uitstel gevraagd. Volgens de Gedeputeerde Staten is er geen enkel probleem met de bodemvisserij. 'Wetenschappelijk is niet aangetoond dat deze vormen van bodemberoerende visserij hebben geleid tot een afname van kwaliteit van het gebied.'
Vissers steeds meer bedreigd
Nieuwe klimaatmaatregelen vanuit Brussel bedreigen de visserij. Momenteel zijn er 462 windturbines. De regering wil dat dit er 1.700 worden. Hierdoor is er minder ruimte voor de visserij. De bodemvisserij wordt misschien zelfs verboden en schepen moeten aangepast worden vanwege de stikstofwetgeving. "Wij moeten onze schepen aanpassen voor een stikstofprobleem dat er niet is en de grote scheepvaart mag gewoon haar gang gaan", zegt Noordzee-visser Dirk tegen Ongehoord Nederland.
Het kost de vissers veel geld om hun schepen aan te passen om ze duurzamer te maken. "Wij worden gedwongen om onze schepen aan te passen. Dan willen we dat ook 100 procent vergoed krijgen", zegt Dirk. Daarnaast zijn de schepen van de vissers gebouwd op bodemvisserij. "Als dit daadwerkelijk verboden wordt dan is dat het einde van ons bedrijf", zegt Dirk. "Onze netten zijn bodemnetten."
Het Europees verbod op pulsvisserij, de strengere stikstofregels en de afname aan viswater door gigantische windmolens lijken de visserij te verstikken. Maar vier procent van de vissers die een eigen schip heeft geloof dat hun bedrijf over vijf jaar nog zal bestaan. Onderzoeker Marloes Kraan beschreef het perspectief van de vissers: "In hun beleving zitten ze in het verdomhoekje."
Ook politieke partijen signaleren dit gevaar. Europarlementariër Rob Roos (JA21) bekritiseert de EU-regels. 'Het is eigenlijk net als met de boeren. Natuurlijk voedsel wordt steeds minder geproduceerd op deze manier.'
BBB-leider Caroline van der Plas ontmoette een visser, genaamd Nico. Nico gaat naar Noorwegen omdat vissen in Nederland te moeilijk wordt.