Arévalo ging in een paar maanden van een kandidaat die kansloos werd geacht en vrijwel onzichtbaar was tot de winnaar van de verkiezingen. Arévalo werd veelvuldig gehinderd tijdens zijn campagne. Zijn partij, Movimiento Semilla, is zelfs tijdelijk illegaal verklaard. Dit besluit is teruggedraaid door het constitutionele hof van Guatemala.
De eerste ronde van de presidentsverkiezingen zorgde al voor veel verwarring toen Arévalo het veel beter deed dan was verwacht. De hoogste rechter schorste de verkiezingsuitslag. Het ministerie van Justitie gaf aan dit oordeel te volgen en Semilla te verbieden voor het vervalsen van handtekeningen. De Kiesraad keurde de uitslag een paar minuten later echter alsnog goed. Daarna kon Arévalo het in de tweede ronde tegen Torres opnemen.
Presidentskandidaat Torres heeft nog niet gereageerd op de uitslag. De verkiezingsstrijd dreigt nu een juridisch conflict te worden. 'De politieke strijd van de afgelopen maanden wordt nu een juridische strijd. De uitslag zal via de rechter - die op handen is van de gevestigde macht - worden aangevochten', zegt Latijns-Amerikakenner Edwin Koopman in het NOS Radio 1 Journaal.
De huidige president Alejandro Giammattei heeft Arévalo wel al gefeliciteerd. Hij zegt de macht vredig te willen overdragen aan Arévalo. "We gaan samen zorgen voor de soepelste overdracht in de geschiedenis van het land."