Rowling is de laatste jaren in opspraak gekomen omdat ze kritiek uit op de transgendergemeenschap. Zo is Rowling van mening dat transrechten de rechten van vrouwen in het geding stellen.
Onder meer vanwege haar kritische houding heeft het museum in Seattle besloten om verwijzingen naar Rowling uit de tentoonstelling te schrappen. "Voorlopig hebben de curatoren besloten om haar uit de expositie te halen om haar impact te verminderen. Het is geen perfecte oplossing, maar dit is wat we op korte termijn konden doen terwijl we nadenken over de lange termijn", aldus het museum tegen de Telegraph.
Rowling maakt vuist tegen transgender-hype: 'Meeste jongeren groeien eroverheen'
Rowling heeft het helemaal gehad met de openheid van de samenleving naar jongeren die in transitie willen. Volgens haar zal deze openheid de geschiedenisboeken in gaan als "één van de grootste medische schandalen van deze eeuw". Hormoonbehandleingen en operaties richten levenslange schade aan terwijl uit studie blijkt dat het merendeel van de jongeren uiteindelijk over zijn genderdysforie heengroeit, stelt ze. "Moeten we ons niet afvragen wat er aan de hand is?"
"We kijken naar een van de grootste medische schandalen in een eeuw. Degenen die beter hadden moeten weten - de medici en degenen die dit ongetwijfeld hebben toegejuicht - creëren een klimaat waarin degenen die proberen te waarschuwen, zijn geïntimideerd en het zwijgen opgelegd," aldus Rowling.
In de laatste episode van de zevendelige podcast The Witch Trials of J.K. Rowling vertelt de Harry Potter-schrijfster haar slotgedachten over haar activisme tegen het transgenderisme.
Ze vindt dat mensen gewoon "de wetenschap moeten volgen", want volgens haar blijkt uit studies dat een meerderheid van de transgender-jongeren zich niet meer transgender voelen als ze eenmaal de volwassenheid bereiken. "Als dat het bewijs is, waarom zetten we kinderen dan meteen op het pad naar actief ingrijpen?" vraagt ze zich hardop af.
Bovendien maakt ze zich zorgen om nieuwe maatregelen als genderneutrale toiletten, wat volgens haar vrouwenrechten inperkt. Uit een rapport in The Sunday Times blijkt namelijk dat 88 procent van alle aanrandingen plaatsvindt in zulke gedeelde ruimten. Daarom staat ze erg sceptisch tegenover mensen die beweren dat er geen risico's aan verbonden zouden zijn.
Ook het steeds hardere dogmatisme van de voorstanders baart haar zorgen. "Links maakt een enorme fout door dit quasi-religieuze heksenjachtgedrag te omarmen," besluit ze. Het oude links heeft een verschuiving doorgemaakt naar "puriteins, veroordelend en autoritair" gedachtengoed, waardoor ze volgens haar zich vervreemden van een groot deel van de samenleving.
Lees hier ons recente interview met Voorzij: 'Waar komt de explosieve groei aan transgenders vandaan?'