Het festival is controversieel omdat het beschuldigd wordt van banden met de dictatuur in Eritrea. Tegenstanders organiseerden in de buurt van het evenement een demonstratie en gingen daarna naar het festivalterrein. Daar liep de situatie compleet uit de hand. Relschoppers gooiden met stenen naar politie en staken tenten in brand op het festival.
Getuigen beschrijven mannen gewapend met stokken. De demonstranten hadden toestemming gekregen van de politie om in de buurt te demonstreren maar gingen uiteindelijk naar het festival zelf.
Voertuigen en een festivaltent werden in brand gestoken. Eén iemand is al gearresteerd voor brandstichting. Volgens medische hulpverleners hebben op zijn minst acht mensen ernstig letsel opgelopen. Door de chaos is nog onduidelijk hoeveel gewonden er precies zijn. Ook meerdere politieagenten zijn gewond geraakt. Vluchtende mensen zorgden voor een blokkade op de snelweg.
Ongeveer 140 mensen zijn gearresteerd vanwege het wangedrag. Ongeveer 40 van de arrestanten echter zijn opgepakt omdat ze niet konden aantonen dat ze legaal in Zweden verbleven.
Ook in Nederland
Conflicten tussen voor- en tegenstanders van de dictatuur in Eritrea komen telkens vaker voor ook in Nederland. Rellen, steekpartijen, geweldsincidenten en agressie naar agenten zijn ook een terugkerend probleem bij Eritrese feesten in Nederland.
De overlast zou komen doordat Eritreeërs grote politieke spanningen en trauma's ervaren uit hun eigen land. Eritrea is een land bij de kust van Oost-Afrika dat al decennia wordt geregeerd door dictator Isaias Afewerki.
Er zou een grote angst zijn dat mensen elkaar zouden verklikken, over (on-)trouw aan het huidige regime in Eritrea. "Eritreeërs in de diaspora zuchten onder de willekeur en onhelderheid. Dat vertaalt zich ook in die optredens en festivals. Wie is loyaal aan het regime en wie niet; welke zanger is loyaal aan het regime en welke stiekem of juist openlijk niet?" zei hoogleraar en internationaal Eritrea-expert Mirjam van Reisen bij Het Parool.