Leiders van de EU kwamen deze week samen voor een tweedaagse top met de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC). De huidige voorzitter van CELAC en premier van Saint Vincent en de Grenadines, Ralph Gonsalves wilde dat de slotverklaring zou spreken over de 'erfenissen van slavernij' en “reparatoire gerechtigheid”.
Volgens diplomaten hadden sommige Europese regeringen echter moeite met de taal over herstelbetalingen. Uiteindelijk is een consensus bereikt tussen de EU en CELAC met een afgezwakte verklaring en steun voor indirecte herstelbetalingen. De verklaring sprak over het 'onnoemelijke lijden dat miljoenen mannen, vrouwen en kinderen is aangedaan als gevolg van de trans-Atlantische slavenhandel” dat wordt erkend en “ten zeerste” betreurd.
In Nederland wordt er al langer voorgesorteerd op herstelbetalingen. Koning Alexander bood vorige maand excuses aan voor het slavernijverleden tijdens Ketikoti. Het kabinet had eerder al excuses aangeboden. Suriname is recent begonnen over herstelbetalingen. 200 miljoen is niet genoeg, aldus president.