Deze week is LTO uit de onderhandelingen over het Landbouwakkoord gestapt. Eerder stapten Agractie en Farmers Defence Force al uit het akkoord, omdat volgens hen de boerenbelangen niet genoeg worden behartigd.
'Tegenover harde verplichtingen stonden in de loop van het proces steeds meer goede intenties, maar van intenties kan een boer niet leven. Daarmee wordt de Nederlandse landbouw niet het perspectief geboden waar we binnen de context van een landbouwakkoord met elkaar naar zochten,' schrijft LTO-voorman Sjaak van der Tak in een reaatie.
CDA-prominent Mona Keijzer en BBB-leider Caroline van der Plas zeggen wel te begrijpen waarom LTO uit het akkoord is gestapt. 'Met alleen maar doelen en verplichtingen opleggen zonder garanties op verdienmodel (inkomen), geen garanties op langjarige ondernemerszekerheid, en vee moeten inleveren zonder dat bekend is hoe boer verder kan, vind ik dit logisch,' aldus de BBB'er.
Akkoord gaat door
Maar niet iedereen denkt hier zo over. Hoewel de boerenpartijen het akkoord niet meer zien zitten, gaat Landbouwminister Piet Adema (CU) alsnog op eigen houtje ermee door. Hij wil de conceptversie zo snel mogelijk, al voor het weekend, naar de Tweede Kamer sturen.
"Iedereen moet de tijd krijgen om het akkoord tot zich te nemen. Het is best wel een lijvig akkoord," vertelt hij bij NPO Radio 1-programma Sven Op 1. "Het is goed dat ook de politieke partijen in de Tweede Kamer het inhoudelijke debat goed kunnen voorbereiden."
Opvallend genoeg was ook Woonminister Hugo de Jonge (CDA) deze week aanwezig bij de onderhandelingen over het landbouwakkoord. 'Het gaat toch helemaal niet om de boerengrond?' vraagt Opiniez-redacteur Rutger van der Noort zich af.