De leraar vergeleek tijdens de hoorzitting de kwestie met de transgender leerling met leerlingen die zichzelf als "koninklijk of als rechter" beschouwden en daarom aangesproken wilden worden met 'Edelachtbare' of 'Majesteit'. "Het klinkt misschien absurd, maar als de leerlingen zich identificeren met dieren, moeten we ze dan ook op die manier gaan aanspreken?"
De rechter, Timothy MacKenzie, nam de leraar de onderwijsbevoegdheid af. Hij heeft daarna ontslag genomen bij de school waar hij werkte. De naam van de leraar is niet bekend, aldus The Christian Post.
"De leraar negeerde niet alleen de wensen van de leerling (en instructie van de school), maar isoleerde de leerling en zei dat hij fout zat, daarmee riskeerde de leraar significant leed te veroorzaken", zei de rechter. "Hoewel een leraar van tijd tot tijd de rol van vaderfiguur moet innemen tijdens zijn lessen, was deze manier van handelen totaal ongepast en buitensporig. Daardoor werd het risico genomen de leerling te kleineren en de ingrijpende gebeurtenissen in het leven van de student te minimaliseren", voegde de rechter eraan toe.
De rechter maakte wel duidelijk dat de leraar niet gestraft werd vanwege zijn christelijk geloof. Volgens de rechter heeft hij volledig recht op vrijheid van godsdienst.
Een Britse wiskundeleraar Joshua Sutcliffe had zich vanwege soortgelijke redenen verzet tegen toegeven aan de wensen van leerlingen die transgender zijn en daarom een beroepsverbod gekregen dat hij momenteel aanvecht.
"Ik denk dat het psychologisch schadelijk om kinderen, die in de war zijn over hun gender, ook zo aan te spreken in de klas," zegt hij. "Ik weiger tegen mijn geweten in te gaan en een kind schade toe te brengen en ik weiger me daarvoor te verontschuldigen," zei Sutcliffe.
Lerares Selma Gamaleldin in Zweden was ook ontslagen omdat ze weigerde de gewenste voornaamwoorden van een non-binaire leerling te gebruiken.