"Dit is zeer teleurstellend en bijzonder schadelijk voor de lokale democratie", aldus De Mos in een reactie op het besluit van het OM om het hoger beroep door te laten gaan. Het OM is van mening dat er wel degelijk sprake was van omkoping en besluit daarom om het hoger beroep in afgeslankte vorm door te laten gaan.
Het OM geeft de volgende motivatie over het doorzetten van de rechtszaak: 'Het OM is het niet eens met de rechtbank dat de omkoping niet bewijsbaar is. Dit verschil van inzicht zit voor een deel in de waardering van het beschikbare bewijs. Voor een ander deel komt het verschil van inzicht doordat de rechtbank volgens het OM een te beperkte en onjuiste uitleg geeft aan de omkopingsbepalingen in het Wetboek van Strafrecht. Het gaat dan om vragen als: wanneer is iets een gift aan een ambtenaar? Wanneer is sprake van een tegenprestatie door die ambtenaar? En welk verband moet er zijn tussen de gift en de tegenprestatie om het strafbaar te maken?'
'Ambtenaren, onder wie wethouders, moeten onkreukbaar zijn.', vervolgt het OM. 'Dit betekent dat zij objectief moeten komen tot besluitvorming en hun beslissingen niet ‘te koop’ mogen zijn. Integriteit van het openbaar bestuur en de bestrijding van omkoping staan om die reden in Nederland hoog op de agenda.'
Reactie De Mos
Volgens De Mos, die ook namens zijn fractiegenoot Rachid Guernaoui reageert, gaat hier om de zoveelste klap in het gezicht: "We hadden graag gezien dat er na meer dan 3,5 jaar een punt werd gezet achter deze slepende zaak. Het is heel jammer dat de klip-en-klare vrijspraak van de rechters niet wordt gevolgd."
De Mos stelt dat het inmiddels voor heel Nederland duidelijk is geworden dat de rechtszaak een politiek kleurtje kent: "De zaak is over de verkiezingen van maart 2022 heen getild, waardoor Hart voor Den Haag als winnaar van de verkiezingen door andere partijen buiten de coalitie is gehouden. Het laat het zwaard van Damocles boven de stad hangen. Tijdens de regiezitting in oktober 2022 vroeg het OM de rechtbank om grenzen te trekken, die hebben de rechters op 21 april met een klip en klaar vonnis gegeven: vrijspraak op alle punten."