Sinds een maand is De Mos weer vrij man. Na jarenlange beschuldigingen van corruptie, meineed, omkoping en deelname aan criminele organisaties, werden hij en Rachid Guernaoui volledig vrijgesproken door de rechter.
Al meteen liet De Mos bij NieuwRechts weten wat zijn volgende stap was: terugkeren in het Haagse college. Vorig jaar kwam Hart voor Den Haag als grootste partij uit de stembus. Van besturen kwam het echter niet, omdat de partijen PvdA, D66 en GroenLinks de deur dichthielden vanwege de lopende rechtsprocedure.
Weinig verandering
Maar snel leek hierin weinig verandering te komen. Bij een raadsdebat op 11 mei zei de coalitie geen heil te zien in een toetreding van Hart voor Den Haag. Vooral D66, PvdA en GroenLinks hielden de boot af. “Wat D66 betreft werken we nu goed samen in de huidige coalitie en maken we de klus af,” zei fractievoorzitter Marianne van Doorn bij De Telegraaf.
Hierop werd er een petitie gestart om Hart voor Den Haag alsnog in de raad te krijgen. “Nu er een helder vonnis ligt, wil ik herstellen wat kapot is,” vertelde hoofdindiener Nino Davituliani bij NieuwRechts. Wat kapot is, is volgens haar wel duidelijk: het vertrouwen in de politiek en de lokale democratie.
Gespreksleider
Nu lijkt er toch verandering te komen. Gezien de onderlinge verschillen hebben de Haagse fracties namelijk besloten om een gespreksleider aan te stellen die de gevolgen van de rechtszaak in kaart moet gaan brengen. Het gaat om VVD'er Bruno Bruins, die in maart 2020 aftrad als Gezondheidsminister in het kabinet-Rutte III.
De Mos is tevreden met Bruins als gespreksleider, laat hij weten op sociale media: 'Daar kunnen wij mee uit de voeten.' De inzet van Hart voor Den Haag blijft het allerhoogst: terugkeren in het college. Wat de andere fracties willen, zal duidelijk worden in de gesprekken met Bruins.