In 2020 stuurde Fernald een informele mail naar partijleider Jesse Klaver. Hierin omschreef ze dat ze onjuist was bejegend door een toenmalige bestuurder van GroenLinks in Rotterdam.
"Hij deelde mij mee dat ik geen succes zou hebben en niets zou bereiken vanwege mijn uiterlijk", vat ze samen in een recente Metro-column. "Zo moet ik 'mijn afro-haar samenbinden en glad naar achteren dragen'. [...] Volgens dit bestuurslid staat 'mijn uiterlijk en afro-haar' tegenwoordig nog onmiskenbaar voor mislukking en niet voor succes." Tot slot zou het bestuurslid het woord "neger" hebben gebruikt, aldus Fernald.
Uiteindelijk werd er in 2022 een procedure bij de klachtencommissie opgestart vanwege dit incident. Fernalds klacht werd gegrond verklaard en er werden aanbevelingen gedaan, vertelt een GL-woordvoerder bij NOS. Het desbetreffende bestuurslid is inmiddels opgestapt.
'Destructieve aanval'
Sindsdien is het echter bergafwaarts gegaan tussen Fernald en haar GL-collega's. "Nadat ik mijn beklag had gedaan bij Jesse Klaver, kreeg ik plotseling vijandigheid over mij heen en werd ik het doelwit van een 'destructieve' aanval, door mij overal 'in kwaad daglicht te stellen', mijn prestaties naar beneden te halen en te bagatelliseren. Zo probeerde het bestuur en de fractie GroenLinks Rotterdam mij de partij uit te werken," schrijft Fernald in haar column.
Het dieptepunt vond dinsdag plaats, toen alle Statenleden moesten stemmen voor de Eerste Kamer. Tegen alle verwachtingen in besloot Fernald te stemmen op Volt. Dit kostte GroenLinks een zetel: zeven in plaats van acht. Toen duidelijk werd dat Fernald niet op haar eigen partij had gestemd, is ze uit de partij geknikkerd.
De voorzitter van de Zuid-Hollandse GroenLinks-fractie, Sinan Özkaya, laat zijn teleurstelling blijken bij de NOS. "De samenwerking met Debora binnen de fractie van Zuid-Holland loopt al een tijd stroef, ondanks vele pogingen om daar verbetering in te krijgen, van beide kanten," vertelt hij.
Fernald gaat als zelfstandige fractie door in de Staten Zuid-Holland.