Vandaag stemt de Eerste Kamer over de Wet Toekomst Pensioenen (WTP). Maar er zijn zorgen of dit überhaupt wel mag. Critici stellen namelijk dat de nieuwe pensioenwet terug naar de Tweede Kamer moet, omdat het ook een wijziging van de Grondwet behelst.
JA21-senator Toine Beukering legt bij Nieuwrechts uit hoe het zit. Oud-politici blijken namelijk niet te vallen onder de nieuwe pensioenwet, terwijl dit volgens JA21 een wijziging zou betekenen van artikel 63 van de Grondwet. Als dit zo is, zal de pensioenwet moeten worden teruggestuurd naar de Tweede Kamer, omdat er daar bij de behandeling van de pensioenwet niet is gesproken over de Appa-regeling.
Om deze reden hadden Kamerleden Liane den Haan (Goud) en Pieter Omtzigt nog op het laatste moment een voorstel ingediend. Zij verzochten de Tweede Kamer om de nieuwe pensioenwet te laten toetsen aan de Grondwet door drie hoogleraren: Wim Voermans, Paul Bovend'Eert en Joost Sillen.
Het voorstel is echter dit weekend afgewezen. Een minderheid (BBB, JA21, DENK, SP, PVV, FvD, BVNL en Kamerlid Nilüfer Gündoğan) stemde voor, alleen GroenLinks stemde tegen. De rest van de fracties heeft echter niet gereageerd, wat betekent dat er geen Kamermeerderheid is.
In de nasleep hiervan hebben de drie hoogleraren Voermans, Bovend'Eert en Sillen een brandbrief gestuurd naar de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn (VVD). Zij roepen op de stemming over de pensioenwet vandaag te staken, en alsnog een grondwettelijke toetsing te laten komen.
Het is vooralsnog onduidelijk of dit ook gaat gebeuren. De stemming staat gepland voor vanavond om half tien.
Recent heeft Omtzigt een initiatiefnota ingediend voor de invoering van een rechterlijke toetsing van nieuwe wetten aan de Grondwet.