Het is al tijden onrustig in Turkije. Dit is niet voor niets: het land kampt met ernstige economische problemen. Er is een inflatie van 44 procent en de Turkse lira devalueert in een recordtempo. Daarom zoeken veel politici naar oplossingen. Steeds meer mensen wijzen naar de vier miljoen Syrische vluchtelingen in het land.
Momenteel heeft Turkije de grootste asielpopulatie ter wereld. Dit brengt echter ook een flinke kostenpost met zich mee. De Turkse oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu ziet het zelfs als zijn 'hoofddoel' om Turkije toe te laten treden tot de Europese Unie, onder meer zodat zijn land de vluchtelingen beter dan kan verdelen over andere EU-landen.
Steeds vaker houden Turken de Syrische vluchtelingen verantwoordelijk voor allerlei problemen in Turkije. Daarom ziet een groeiend aantal Turken het liefst de Syriërs uit het land vertrekken.
Niet alleen rechts, maar ook links is deze mening steeds meer toegedaan. De jongerentak van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij gaat nu zelfs over op vandalisme. De partijleden spuiten graffiti op muren met de tekst: 'Syriërs zullen weggaan!'
In het buitenland wordt er veelal verontwaardigd gereageerd op de graffiti-actie. Sommigen stellen zelfs dat deze linkse jongeren dezelfde retoriek hanteren als de 'rechts-populistische' politici in het Westen.
De Republikeinse Volkspartij is onderdeel van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D). Deze alliantie vecht momenteel een verkiezingsstrijd uit tegen de zittende president, Recep Tayyip Erdoğan. Voor zover bekend, ligt Erdoğan op voorsprong.