De pandemiewet, die in feite de Wet publieke gezondheid heet, zal officieel worden ingevoerd. Via dit wettelijke kader kan het kabinet in de toekomst eenvoudiger zware maatregelen zoals een lockdown invoeren. Hiermee komt er en permanente grondslag voor ingrijpende maatregelen bij pandemieën. Ook de WHO wordt hierin genoemd.
Critici menen dat de overheid te veel macht naar zich toe trekt. "Als we dit toestaan, dan glijden we echt af naar een dictatoriaal regime. Dat zijn heftige woorden, maar ik vind dit echt een wet die dictatoriale trekken krijgt op deze manier. Dat moeten we als democratie niet willen," stelde FVD-senator Johan Dessing vorige week bij Ongehoord Nieuws.
In de afgelopen weken was er al veel onrust over de stemming. Vorige week werd er een petitie ingeleverd tegen de pandemiewet die ruim 130.000 keer was ondertekend. Ook Kamerlid Pieter Omtzigt en BBB-leider Caroline van der Plas kwamen in verzet: zij verzochten om een uitstel van de stemming. Omtzigt en Van der Plas vonden namelijk dat de nieuwe Eerste Kamer hierover zou moeten beslissen, die volgende maand geïnstalleerd zal worden.
Toch aangenomen
Het heeft echter niet mogen baten. De wet is alsnog aangenomen met zo'n tweederde meerderheid: 49 stemmen tegen 24. De hele coalitie, de 'linkse wolk' (PvdA en GroenLinks) en SP stemden voor de wet. In de oppositie zaten FVD met alle afgescheiden fracties, SGP, PVV, Partij voor de Dieren en OSF.
Nadat het voorstel was aangenomen, klonk er volgens NOS 'enig rumoer vanaf de publieke tribune'. Zo werd er onder meer "landverraders" en "schaam je rot" geroepen. Forum voor Democratie stelt dat 'het kartel een greep naar de macht doet'. Europarlementariër Rob Roos (JA21) spreekt van een 'zwarte dag voor de democratie in ons land'.
Ook PVV-senator Marjolein Faber is woest: 'De meerderheid van de Eerste Kamer schaft zich zelf af door in te stemmen met dictatoriale pandemiewet. Hiermee leveren deze vazallen niet alleen zichzelf uit aan de grillen van Ministers (zoals de Jonge en Kuipers) maar ook het volk. Diep diep triest.'
Versneld stemmen
In januari wilde VWS-minister Ernst Kuipers (D66) al dat er versneld gestemd zou worden over de invoering van de pandemiewet. Dit was vanwege een corona-uitbraak in China. Kuiperse wilde graag duidelijkheid of Nederland, in navolging van andere EU-lidstaten, maatregelen moet nemen tegen Chinese reizigers.
Maar BVNL-leider Wybren van Haga kwam in het geweer: hij vond dat men nooit coronamaatregelen moet verankeren in een wet. 'Opnieuw wordt misplaatste paniek gebruikt om zinloze maatregelen door te drukken. BVNL stemde tegen de wijziging van de Wpg. Nooit coronamaatregelen in de wet,' aldus Van Haga.
Uiteindelijk werd er niet versneld gestemd over de invoering van de pandemiewet.