"Juist het internationale karakter maakt Maastricht zo speciaal. Het feit dat de colleges Engelstalig zijn en je geen Nederlands hoeft te spreken om hier te kunnen komen, is één van de fijnste elementen van studeren in Maastricht. Deze universiteit is internationaal en moet dat blijven. Kijk maar: dit is een debat voor de universiteitsraad, en we doen dit in het Engels. We moeten de Engelstalige traditie van deze universiteit zo hard mogelijk verdedigen", aldus de vertegenwoordiger van internationale studenten bij de universiteit in Maastricht.
Ondertussen is Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wel bezig met het vormgeven van nieuwe maatregelen om het Nederlandse op hoger onderwijsinstellingen naar een hoger niveau te tillen.
Nederlands verplicht
Kamerlid Pieter Omtzigt breekt bij Trouw een lans voor Nederlands als voertaal bij bachelor-opleidingen. Hij heeft niets tegen internationale studenten, maar vreest wel voor de verloedering van de eigen taal: "Het is een van de weinige dingen die ons bindt in dit land." Recent werd een motie van hem hierover aangenomen in de Tweede Kamer.
Omtzigt studeerde zelf in Engeland, Denemarken en Kopenhagen; hij maakt dus duidelijk niets tegen internationale studenten zelf te hebben. Maar waar hij zich wel sceptisch over toont, is de manier waarop Nederlandse universiteiten en hogescholen de verengelsing van hun eigen opleidingen verwelkomen en soms zelfs actief aanjagen.
"Bij sommige studies snap ik het best, denk aan lucht- en ruimtevaart, of bij bepaalde gastcolleges en cursussen," vertelt hij bij Trouw. "Maar dat sommige universiteiten bijna helemaal op Engels overgaan, is geforceerd en onnodig. In Twente is nu zelfs de studie bestuurskunde in het Engels..."
Omtzigt stelt allereerst dat de onderwijsinstellingen hiermee de wet overtreden, omdat de wet voorschrijft dat Nederlands in principe de voertaal moet zijn in het hoger onderwijs. Maar ook noemt hij de Nederlandse taal "bij uitstek het bindmiddel van de samenleving".
De Bredase hogeschool BUas stelt zelfs actief quota: de school heeft nu al 24 procent internationale studenten, maar wil dit laten doorgroeien naar 33 procent. Volgens de hogeschool zou dit goed zijn voor de "global mindset van onze studenten", aldus Trouw.
Maar hierop toont Omtzigt zich bij Trouw uiterst kritisch: "Je moet je afvragen: is het onderwijsstelsel er primair voor de global mindset van de elite, of om kansen te bieden aan iederéén in Nederland?"
Kritiek op internationalisering van onderwijs
Het is niet de eerste keer dat Omtzigt flinke kritiek levert op de internationalisering van het hoger onderwijs. "Het aantal buitenlandse studenten is de afgelopen acht jaar verdubbeld, zo schrijft het CBS, tot 115.000 buitenlandse studenten in het hoger onderwijs. 40 procent van de eerstejaarsstudenten aan de universiteit — aan de hbo's is het nog een stuk minder — komt nu uit het buitenland," somde hij al eerder op in de Tweede Kamer.
"Bij bepaalde opleidingen in Nederland wordt alleen Engels gesproken, is bijna niemand die daar zit meer van Nederlandse komaf en wordt er ook vaak onderwezen door een zeer internationaal gezelschap," vervolgde hij.
In februari werd zijn motie aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer om Nederlands weer de voertaal te maken in het hoger onderwijs. 'De minister en inspectie moeten de wet uitleggen en handhaven zodat Nederlands weer de standaardtaal is in het hoger onderwijs,' verduidelijkte Omtzigt. De minister van Onderwijs, Robert Dijkgraaf (D66), had de motie echter ontraden.
Ook andere landen staan op tegen de verengelsing van hun taal. Zo is er deze week in Italië een wetsvoorstel ingediend om alle vreemde talen te verbieden in officiële overheidscommunicatie. In het wetsvoorstel staat dat Engels de Italiaanse taal 'devalueert en degradeert'.