Na een avontuur van bijna anderhalf jaar is de kogel door de kerk: NPO wil officieel afrekenen met aspirant omroep Ongehoord Nederland. Na drie boetes heeft de NPO een verzoek ingediend bij D66-staatssecretaris Gunay Uslu (Media) om de vergunning in te trekken.
Volgens de NPO is het verzoek onvermijdelijk: er zou alles aan gedaan zijn om het gesprek aan te gaan met ON! over de werkwijze, maar de omroep zou zich niet constructief opstellen. Omroepbaas Arnold Karskens stelt daarentegen dat de persvrijheid in het geding zou zijn.
Op de rechterflank wordt er woedend gereageerd vanwege het verzoek van de NPO. Ook in de Tweede Kamer neemt het verzet toe. Onder meer Kamerleden Martin Bosma (PVV), Fleur Agema (PVV), Wybren van Haga (BVNL) en Forum voor Democratie spraken zich al uit.
'Buitenproportioneel en onterecht'
Al direct na de bekendmaking van het verzoek trok JA21'er Nicki Pouw-Verweij aan de bel. 'Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, vanuit welk gezichtspunt dan ook. Dat recht mag niet door de overheid ingeperkt worden als de mening niet bevalt. ON! uit publieke bestel zetten is buitenproportioneel en onterecht,' sprak ze.
Bij Ongehoord Nieuws licht Pouw-Verweij haar zorgen verder toe. Hoewel JA21 niet helemaal kritiekloos tegenover Ongehoord Nederland staat, vindt Pouw-Verweij wel dat de omroep verbeteringen heeft laten zien. Daarom vindt ze het onterecht als de omroep toch uit het publieke omroepbestel wordt gezet. Inmiddels spreekt ze zelfs van een 'heksenjacht'.
Pouw-Verweij begint: "Wat JA21 betreft is vrijheid van meningsuiting en vrije media, die vanuit alle hoeken naar een onderwerp kijken, gewoon een heel erg groot goed," vertelt ze. "Dus wij zeggen: de regering en de Kamer moeten heel erg terughoudend zijn om daarin in te grijpen."
Eigen verantwoordelijkheid
Maar hiermee is nog niet alles gezegd, vervolgt Pouw-Verweij. Ze stelt dat omroepen ook zelf een verantwoordelijkheid hebben.
Ze verwijst naar een Ongehoord Nieuws-uitzending in september, toen er ophef ontstond rondom een item over anti-blank racisme. "Die kritiek vonden wij terecht, maar we hebben ook gezien dat Ongehoord Nederland daaraan gewerkt heeft en reflectie heeft laten zien."
Pouw-Verweij besluit: "Ik heb aller prachtige items gezien over stikstof, economie, vrouwenrechten met experts van allerlei pluimage. Ik vind het nogal een heksenjacht worden, eerlijk gezegd."