Sinds de Russische inval in Oekraïne willen steeds meer landen toetreden tot de NAVO. Onder meer Finland kreeg recent een lidmaatschap. Maar met de voortjakkerende oorlog in Oekraïne is NAVO-chef Jens Stoltenberg heel duidelijk: ook het land van president Zelensky moet erbij komen.
Dit meldt Politico. In september deed de Oekraïense regering al een formeel verzoek voor een "versnelde toetreding", maar tot nu toe is hiervan weinig terecht gekomen. Westerse landen zijn namelijk tot op het bot verdeeld over de kwestie. Een onmiddellijke toetreding zien ze bijna allemaal niet zitten, maar Oost-Europese landen zouden tenminste graag een symbolisch gebaar zien dat Kyiv dichter bij NAVO-lidmaatschap komt, meldt Politico.
Ook Stoltenberg hecht er grote prioriteit aan. Bij zijn bezoek aan Kyiv vertelt hij dat "dit hoog op de agenda van de vergadering zal staan, ook in de aanloop naar de voorbereidingen voor de Top van Vilnius". Zelensky is hierover erg enthousiast: hij stelt dat Vilnius "historisch kan worden".
Desondanks is er ook veel weerstand tegen de Oekraïense toetreding. Zo schrijft de Duitse parlementariër Tino Chrupalla (Afd): 'Deze aankondiging is een verdere escalatie en brengt vrede ver weg. Dit komt de veiligheid van de alliantie-staten niet ten goede.'
Recent schreef de Amerikaanse journalist en Pulitzerprijs-winnaar Seymour Hersh dat Zelensky's regering honderden miljoenen dollars aan Amerikaanse steun zou hebben verduisterd. Of Hersh' bevindingen kloppen, is vooralsnog onduidelijk. Wel is het algemeen bekend dat Oekraïne grote problemen kent met corruptie.