AIVD heeft zijn jaarverslag van 2022 gepresenteerd. Hoewel jihadisme nog steeds als het grootste gevaar van de democratische rechtsstaat wordt gezien, is er veel aandacht voor een groeiend gevaar van rechts-extremisme. Ook vreest AID voor de radicalisering van linkse feministen en klimaatactivisten in grote steden.
D66 maakt zich grote zorgen om de steeds grotere aanhang bij extreem-rechts. Kamerlid Hanneke van der Werf heeft de portefeuilles veiligheid en terrorisme voor haar partij. Daarom vertelt ze in de Tweede Kamer: "Meer dan 100.000 mensen geloven in complottheorieën over een 'kwaadaardige elite die de bevolking wil onderdrukken, tot slaaf maken en zelfs vermoorden', aldus de AIVD in zijn jaarverslag 2022. Dit vormt een ernstige dreiging voor de democratische rechtsorde van Nederland."
Ze vervolgt: "Tegelijkertijd neemt de dreiging van IS voor het eerst in lange tijd weer toe en blijkt de dreiging van extreemrechts onverminderd groot. Kortom, genoeg aanleiding voor een ruim plenair debat waarin we de tijd kunnen nemen voor die onderwerpen. Ik wil van de minister van Justitie en Veiligheid, die in haar HJ Schoo-lezing ruim de tijd nam voor deze onderwerpen, weten wat dit betekent voor ons contraterrorisme- en -extremismebeleid."
PVV wil ook graag debatteren over het AIVD-jaarverslag, maar dan wel specifiek over de dreiging van het jihadisme, dat bij de AIVD nog steeds op nummer één staat.
Ook FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen ziet zo'n debat wel zitten: "Ja, inderdaad, een inlichtingendienst die achter andersdenkenden en critici van de Staat aan gaat, is een grote bedreiging voor ons allemaal. Dus van harte steun voor het verzoek."
Ook PvdA, Christenunie, JA21, Volt, BVNL en PvdD geven hun instemming. Daarentegen laten VVD, CDA, SP en SGP het afweten. Al met al is er een krappe meerderheid voor het D66-verzoek. Er zal dus een debat komen over het AIVD-jaarverslag.