Dit voorstel blijkt uit interne documenten, in handen van het nieuwsmedium TV4 Nyheterna. De Zweedse Democraten willen onder meer een linkse ngo sluiten die beweert op te komen voor de mensenrechten in Zweden. Maar volgens de rechtse oppositiepartij is dit overbodig en zijn er al veel andere instanties in Zweden die de mensenrechten beschermen.
"We hebben geen grote problemen met discriminatie en racisme in Zweden. Dit is een probleem waar veel over wordt gesproken in de media," aldus parlementariër Ludvig Aspling.
Bovendien blijken sommige linkse subsidieclubs nauwe banden te hebben met politieke partijen. Aspling stelt daarom voor om de subsidies terug te draaien en kritischer te kijken welke clubs er geld mogen krijgen.
"Dit zijn goede doelen, maar als je kijkt naar de subsidie, hoe dit geld wordt gebruikt, zie je al snel dat het niet echt de goede kant op gaat," verduidelijkt hij.
De Zweedse ministeries zijn echter minder enthousiast over de voorstellen van de Zweedse Democraten. Zij stellen dat de voorstellen moeten worden afgewezen omdat dit anders "een verlaging van de ambitie zou betekenen in het werk voor een samenleving die vrij is van discriminatie, ondanks de noodzaak van voortdurende inspanningen op dit gebied", aldus TV4 Nyheterna.
De Groene partij is bijzonder kritisch op het voorstel van Zweedse Democraten. 'Dat de fundamenten van de democratie herhaaldelijk worden aangevallen, dat moeten we volgens mij heel serieus nemen,' aldus woordvoerster Märta Stenevi.
In Nederland werd er soortgelijk gereageerd door linkse politici van GroenLinks en D66 toen er een SGP-motie werd aangenomen tegen belangenclubs als Urgenda.
Internationale aanpak
Ook andere landen richten steeds meer hun pijlen op linkse ngo's. Recent maakte Hongarije al bekend linkse ngo's te gaan doorlichten. De minister van Justitie, Judit Varga, liet weten dat ideologisch gemotiveerde ngo's strenger in de gaten worden gehouden. Aangezien zulke organisaties als doelstelling hebben om de Hongaarse cultuur te ondermijnen. Eerder haalde Varga al uit naar linkse ngo's.
In januari kondigde ook de Italiaanse regering, onder leiding van premier Giorgia Meloni, aan de regels te gaan aanscherpen voor ngo-schepen die immigranten op zee oppikken. De rechtse premier Giorgia Meloni had al langer plannen om de regels strikter te maken. De eerste stappen worden nu dan ook daadwerkelijk gezet.
Eerder riep de Spaanse nationaal-conservatie Europarlementariër Jorge Buxade al op tot een onderzoek naar de geldstromen van non-gouvernementele organisaties (NGO's). Volgens Buxade stimuleren NGO's onder meer de mensensmokkel en de massa-immigratie. Een grondig onderzoek naar deze activistische clubs kan dus geen kwaad, betoogt de Spanjaard.
Monsterzege bij verkiezingen
Eind vorig jaar boekte de partij Zweedse Democraten een monsterzege bij de Zweedse verkiezingen. De zege van de partij is niet zonder reden. Al enige tijd wordt Zweden geteisterd door toenemend bendegeweld onder voornamelijk jongeren met een migratieachtergrond.
Er is een toenemend aantal schietpartijen en criminaliteit tussen rivaliserende groepen. Hiermee heeft bijna elke Zweedse stad al te maken gehad: zo zijn er vorig jaar 47 mensen omgekomen door schietpartijen. Daarom was bendegeweld een hoofdthema bij deze verkiezingen. Ook andere thema's als de hoge energieprijzen en de inflatie hebben een rol gespeeld.
De partij SD staat bekend om zijn harde anti-immigratiestandpunten; zo willen ze de asielinstroom terugbrengen naar 'zo goed als nul'. Daarnaast wil SD makkelijker immigranten kunnen uitzetten, bijvoorbeeld als ze misdaden hebben gepleegd of zijn uitgeprocedeerd. Nieuwkomers mogen van hen alleen de Zweedse nationaliteit verkrijgen als ze de taal spreken en zichzelf kunnen voorzien in levensonderhoud, vat Volkskrant samen.
De Zweedse Democraten hielpen het rechtse blok aan een meerderheid in het parlement. Hierdoor zetelt er sinds kort een rechtse regering in Zweden. De Zweedse Democraten bleven zelf echter in de oppositie zitten omdat niet alle partijen met hen een coalitie wilden vormen.