Omtzigt dient wetswijziging in om opheldering over uit huis geplaatste kinderen te krijgen
Onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft samen met BBB-voorvrouw Caroline van der Plas een wetswijziging ingediend. Het gewijzigde amendement moet ervoor zorgen dat men onderzoek kan doen naar de relatie tussen het toeslagenschandaal en de uithuisplaatsingen.
Naast een wetswijziging, die het mogelijk moet maken voor universiteiten om zich vast te bijten in dit dossier, heeft Omtzigt ook een motie ingediend die tot een soortgelijke wijziging oproept.
'Doel: universiteiten moeten onafhankelijk onderzoek kunnen doen naar de relatie tussen het toeslagenschandaal en uithuisplaatsingen. Dat onderzoek is er nog steeds niet (bleek ook uit antwoorden)', schrijft Omtzigt over de wetswijziging die hij heeft ingediend. Daarnaast heeft hij ook de volgende motie ingediend.
Politieke integriteit
Het gaat schrikbarend slecht met integriteit in de Nederlandse politiek. Vorig jaar waren er zelfs meer schendingen dan ooit in de Tweede Kamer. Kamerlid Pieter Omtzigt heeft een document opgevraagd van maar liefst 44 pagina's met daarin alle veroordelingen van de regering in de afgelopen paar jaar. Maar wat vooral opvalt: 90 procent van alle veroordelingen wordt geheim gehouden. Omtzigt wil nu weten waarom er niet meer openbaar wordt gemaakt.
De integriteit in het Binnenhof blijft tanen, blijkt uit cijfers van de jaarlijkse politieke integriteitsindex (PII). Vorig jaar was er een recordaantal affaires, vooral betreffende ongewenste omgangsvormen en belangenverstrengeling. CDA en VVD spannen de kroon, waarbij de mondkapjesdeal van Hugo de Jonge en de gewiste sms'jes van Rutte in het oog sprongen.
Omtzigt wil weten hoe vaak de regering is veroordeeld. Via Kamervragen kreeg hij een overzicht van 44 pagina's toegestuurd aan uitspraken in rechtszaken. Het beeld dat hierin naar voren komt, is opmerkelijk. Zo blijkt het aantal veroordelingen te zijn verdubbeld in de afgelopen jaren.
Maar hoe de veroordelingen precies in elkaar steken, is grotendeels onduidelijk, stelt Omtzigt. Maar liefst 90 procent van de rechtbankdocumenten is namelijk nog steeds niet openbaar gemaakt zijn, zelfs hoewel sommige veroordelingen al dateren uit 2018.
En dit geheimhouden wordt langzamerhand een groot probleem. Het aantal zaken waarin de regering dwangsommen moet betalen omdat het zich niet aan de rechterlijke uitspraak heeft gehouden, is in drie jaar tijd toegenomen van dertig naar honderdvijftig.
"Ik ben van mijn stoel gevallen," vertelt Omtzigt donderdag in een commissievergadering. Hij wil dan ook weten hoe de CDA-fractie deze forse toename beoordeelt, maar hierop kan CDA-Kamerlid Inge van Dijk geen sluitend antwoord geven. Omtzigt stelt dat "al die zaken politiek gevoelig zijn".
Bizar: Omtzigt CONFRONTEERT het CDA met 44 (!!) pagina's aan VEROORDELINGEN voor dit kabinet pic.twitter.com/CURTKt34PK
— Symphony (@Symph0ny3) March 17, 2023