De Rijksvoorlichtingsdienst heeft aan de Telegraaf bevestigd dat de bijeenkomst volgende week zal plaatsvinden. Het gesprek zal niet alleen gaan over de stikstofplannen en of die wel of niet door de BBB-overwinning op de schop moeten. "We gaan ook praten over alle signalen die er zijn, te lezen in de verkiezingsuitslag over de brede onvrede in de samenleving", stelt de premier.
De premier heeft D66-leider Sigrid Kaag, CDA-leider Wopke Hoekstra en CU-minister Carola Schouten uitgenodigd.
Spanningen binnen het CDA
Dinsdagavond hield de partijtop van het CDA een crisisberaad over de partij. Tijdens het crisisberaad kreeg Wopke Hoekstra te horen het volste vertrouwen te genieten van de partijtop, wat betekent dat hij gewoon mag aanblijven als partijleider ondanks de teleurstellende verkiezingsuitslagen van de afgelopen drie jaar.
"Er is geen twijfel over, Wopke Hoekstra is onze politieke leider. We hebben vastgesteld dat er één CDA is. En dat we samen de handen uit de mouwen moeten steken om te bouwen aan vertrouwen", stelt CDA-partijvoorzitter Hans Huibers na afloop van het crisisberaad tegenover de Haagse pers.
CDA-partijleider Hoekstra voegde daar nog aan toe dat er wel een grote taak voor zijn partij klaarligt: het vertrouwen en de verbinding met het land moet worden hersteld.
Dat de partijtop zich dinsdagavond niet openlijk heeft uitgesproken over de partijkoers kan als opmerkelijk worden gezien. Zondag stelde CDA-prominent Madeleine van Toorenburg nog het CDA op lokaal niveau gaat breken met landelijke lijn.
Volgens Van Toorenburg heeft haar partij geen trek in dit kabinetsplan: "Onze statenleden hebben heel duidelijk gezegd: dit willen we niet. Als we dit land een beetje bestuurbaar willen houden, moeten we serieus stoppen – ook in de college-onderhandelingen – met geklets over ‘wat gaan we aan het eind doen’. Maar wat gaan we vandaag doen?"
Daarnaast stelt de CDA-prominent dat haar partij niet van plan is om te gaat praten over de verplichte uitkoop van boeren: "We hebben tegen Den Haag gezegd stop het gemierepier als het allemaal niet lukt. Iedereen zit in zijn loopgraaf over die laatste fase, ik wil ze in de energie hebben over het begin."
Van Toorenburg trekt wat deze kwestie betreft ook het boetekleed aan, haar partij had wellicht al eerder standvastig moeten stellen voor de volle 100 procent achter de agrarische sector te staan: "Misschien hadden we iets harder moeten bijten toen het mes op de keel werd gezet van al die agrariërs."