Terwijl BBB een veel gemeenten de grootste werd, houden grote steden als Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Zwolle, Groningen en Tilburg onverminderd vast aan linkse partijen als GroenLinks, Partij voor de Dieren, Volt, PvdA en D66. Sommige inwoners maken zich dan ook zorgen om de monsterzege van BBB bij de verkiezingen, blijkt uit een rondvraag van NRC in Amsterdam.
"Stel dat ze aan de macht komen," stelt een vrouw. "Gaat die boerenpartij dan meepraten over enorm complexe problemen in de samenleving?" Sommigen hopen dat BBB snel intern mot krijgt, zoals de afgelopen jaar gebeurde bij Forum na een monsterzege in 2019.
Progressieve partijen vinden nu eenmaal minder aanhang in niet-grote gemeentes. Volgens een enkeling komt dit wellicht doordat de Randstad soms nu eenmaal snelle dingen oppakt. "Soms gaat het te snel voor het platteland, denk ik. In de stad zijn we ons er vaak als eerste van bewust wat belangrijk is in de wereld," zegt een bakfietsmoeder.
Op sociale media wordt verontwaardigd gereageerd op het artikel. 'Juist deze arrogantie is keihard afgestraft,' schrijft iemand, 'maar bij het NRC hebben ze het nog steeds niet begrepen. Wat een dédain en minachting naar mensen in de provincie toe. Zo denigrerend ook.'
Een andere reactie luidt: 'Ongelooflijk. De Randstedelijke arrogantie walmt je tegemoet.'
Een dag ervoor publiceerde NRC het artikel: 'BBB-kiezer is relatief oud en gemiddeld lager opgeleid.' Uit kiesonderzoek van peilbureau Ipsos blijkt dat er met name 50-plussers hebben gestemd op BBB; slechts 26 procent is hoogopgeleid. Dit is een 'een veel lager percentage dan partijen als de VVD (53 procent) en vooral GroenLinks en D66 (allebei 73 procent)', aldus NRC.
Volgens journalist Joost Niemöller maken sommige Amsterdammers zich grote zorgen om de overwinning van BBB. 'Ik hoorde van verschillende mensen in Amsterdam dat ze totaal depressief zijn geraakt over de monsterzege van BBB,' schrijft hij op sociale media. 'It's Trump all over again.'