Na de renovatie had de trappenhal van de Antwerpse Arenbergschouwburg plotseling een nieuwe muurversiering. In plaats van vier klassieke schilderijen, die er al lange tijd hingen, prijkten er nu plots vier inclusieve foto's aan de wand.
"Onze hal hing vol witte oude mannen. Die weerspiegelen het stadsbeeld van tegenwoordig niet," gaf directeur Milan Rutten vorig jaar hiervoor als reden bij Gazet van Antwerpen.
Maar het Antwerpse stadsbestuur heeft nu toch besloten dat de schilderijen moeten worden teruggehangen op hun oorspronkelijke plek. Het waren schilderen van de 16de-eeuwse Antwerpse burgemeester Filips van Marnix, ondernemer Gilbert van Schoonbeke en architect Pieter Appelmans.
"Waarom moesten die veranderd worden? Er is plek genoeg in de Arenberg?" zegt het Antwerpse raadslid Luk Lemmens (N-VA) bij VRT Nieuws.
Hij vervolgt: "Die trappenhal heeft altijd zo bestaan, dus ik zou niet weten waarom die schilderijen vervangen moeten worden. Ook al zijn ze niet beschermd, ze hebben wel een enorme erfgoedwaarde."
Lemmens vindt het dan ook kwalijk dat schilderijen in november zijn vervangen voor vier hedendaagse foto's. Hij vermoedt dan ook een ideologische reden voor deze keuze: "Die trappenhal heeft altijd zo bestaan, dus ik zou niet weten waarom die schilderijen vervangen moeten worden. Ook al zijn ze niet beschermd, ze hebben wel een enorme erfgoedwaarde."
Maar nu zijn de vier klassieke schilderen in ere hersteld. Dit is gebeurd door de Antwerpse wethouder van Cultuur, Nabilla Ait Daoud (N-VA). "Het uitwissen van het verleden is waanzin. Ik doe niet mee aan deze cancelcultuur," gaf ze als reden voor haar beslissing bij de Belgische Radio 1. "Het gaat hier niet zomaar om schilderijen van blanke mannen die zijn weggehaald, maar om historische figuren die onze stad mee groot hebben gemaakt."
De Groenen en CD&V zijn echter kritisch op de keuze. De marxistische PVDA (niet te verwarren met de Nederlandse PvdA) spreekt zelfs van censuur.
Vorig jaar werd er aan de Universiteit Leiden een schilderij weggehaald waarop vier blanke mannen sigaren roken. Na de ontstane ophef werd echter toch besloten om het schilderij terug te hangen.