Het Europese Parlement heeft vergaande voorstellen gedaan om de Europese woningmarkt te verduurzamen, meldt De Telegraaf. Zo moeten in alle EU-landen per 2028 de huizen zo worden ontworpen dat ze geschikt zijn voor zonnepanelen. Daarnaast moeten er parkeerplaatsen komen voor de fiets, ook als dit ten koste gaat van de ruimte voor auto's.
Deze plannen gaan nog verder dan wat Eurocommissaris Frans Timmermans heeft voorgestel. Lidstaten verzetten zich echter hiertegen, omdat ze praktische problemen vrezen als 'personeelstekorten en schaarste aan isolatiemateriaal', aldus De Telegraaf. Ook vrezen ze dat de menselijke maat zal verdwijnen bij zo'n zulke grootschalige gedetailleerde bouweisen, en dat de administratieve lasten aanzienlijk zullen oplopen.
"Dit gaat een regelrechte ramp worden in de uitvoering," waarschuwt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen bij De Telegraaf. "Brussel gaat hier op de stoel van de gemeenteraad zitten. Men wil zelfs voorschrijven hoeveel parkeerplaatsen er moeten komen bij gerenoveerde gebouwen."
Berendsen vraagt zich bovendien af of het wel goed is om voor alle EU-lidstaten dezelfde eisen te stellen. "Heb je op een Italiaanse berg evenveel fietsparkeerplaatsen nodig als in de binnenstad van Wenen? Dit gaat helemaal nergens over," vindt hij.
Zijn partijgenoot, Woonminister Hugo de Jonge (CDA), is het hiermee roerend eens. Hij noemt de EU-plannen "in praktijk onhaalbaar", en stelt dat "we niet het onmogelijk kunnen doen".
VVD-Europarlementariër Bart Groothuis reageert eveneens ontdaan bij De Telegraaf: "Dit zijn linkse wensen met goede bedoelingen, maar het zet Nederland nog verder op slot. Dit is onverantwoord!"
Recent werd bekend dat de minister van Financiën, Sigrid Kaag (D66), de financiële sector wil kunnen gaan dwingen tot verduurzaming met een 'verplicht klimaatactieplan'. GL-Kamerlid Corinne Ellemeet, op haar beurt, wil de zorg gaan verduurzamen.