Volgens Rutte is het opmerkelijk dat veel linkse partijen zich sterk maken voor het tegengaan van klimaatverandering, maar tegelijkertijd kernenergie boycotten. Kernenergie zou namelijk een duurzame vorm van energieopwekking kunnen zijn en zou daarmee kunnen bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot. "Als je echt iets wilt doen aan klimaatverandering, dan moet je ook bereid zijn om naar alle opties te kijken, inclusief kernenergie", aldus Rutte.
Vanuit het links verbod werd er echter kritisch gereageerd op de uitspraken van Rutte. Volgens hen is kernenergie geen duurzame oplossing voor de energieproblematiek, omdat het afvalprobleem nog steeds niet is opgelost en omdat het risico op nucleaire rampen te groot is.
Kritiek op het debat
Daags voor het debat zwol de kritiek op het debat aan. Volgens linkse critici was het debat een poging van de VVD om via een toneelstukje zichzelf als klimaatvoorvechters te profileren. Zo zouden Rutte en Schippers in het debat pleiten voor maatregelen tegen klimaatverandering, terwijl hun partijen in de praktijk weinig daadkracht tonen op dit gebied.
Ook vanuit de rechterzijde was er de nodige kritiek te vinden. Op rechts vond men dat de VVD op de NPO alle ruimte kreeg om een imaginaire strijd te voeren tegen links. Ondertussen wist premier Rutte een rechtstreeks debat met Caroline van der Plas - wiens partij in de peilingen een rijzende ster is - opnieuw te vermijden.
Daarnaast beweren rechtse politici dat er helemaal geen strijd is tussen de VVD en linkse partijen: deze partijen zouden namelijk inwisselbaar zijn.