Zaterdag 11 maart zal de grootste boerendemonstratie "aller tijden" plaatsvinden, aldus Farmers Defence Force (FDF) een maand geleden. De boerenactiegroep maakte bekend dat er opnieuw een protestactie zal plaatsvinden op de Koekamp in Den Haag. In een nieuwe boodschap aan twijfelende boeren stelt FDF-voorman Mark van den Oever dat "jullie kop ligt nu al op het hakblok en na de verkiezingen hakken ze ‘m eraf". Om dit te voorkomen moet iedere boer die zaterdag naar Den Haag afreizen.
Afgelopen zomer waren er ook al flinke boerenprotesten. In het kader hiervan wijdt Arjen Lubach veel een item eraan. Want hoewel boerenprotesten worden gepresenteerd als dé volksbeweging tegen de overheid, zit volgens Lubach de vork anders in de steel. De protesten zouden namelijk worden gesponsord door "agrireuzen": agrarische miljardenbedrijven, die er alle belang bij hebben om de boerenindustrie te laten bestaan zoals zij nu is. Als voorbeeld noemt Lubach ForFarmers.
"Rijkste families nog rijker maken"
Geen innovatie, geen vernieuwing - dát is het ware doel van deze "agrireuzen", stelt Lubach. En dit is niet voor niets. De "agrireuzen" zouden namelijk weigeren om aan te schuiven wanneer boeren namelijk om de tafel mogen zitten met politici. Hierdoor beletten de "agrireuzen" de gesprekken tussen boeren en politici voor een beter overheidsbeleid.
Hiermee bewijzen de "agrireuzen" dat zij juist tégen de boerenbelangen zijn, aldus Lubach. De miljardenbedrijven denken volgens Lubach vooral aan hun eigen geldinkomsten, en niet aan het werkelijke belang van de gewone Nederlandse boer.
"Die agrireuzen helpen de boeren niet altijd, want het doel van de agrireuzen is zoveel mogelijk vee, zodat zij kunnen blijven cashen," zegt Lubach. "En dat is natuurlijk slecht voor het milieu en het klimaat, maar het is ook niet altijd de beste oplossing voor de boeren. Want voor veel boeren zijn er vaak best wat alternatieven die goed zijn voor de wereld én voor de boeren zelf."
Lubach sluit zijn item af met een verwijzing naar het aanstaande boerenprotest dit weekend: "Dus als je de boeren in Den Haag ziet staan of op de snelweg ziet rijden, weet dan dat zij daar niet zijn voor hun eigen toekomst, maar vooral om de rijkste families van Nederland nog net wat rijker te maken."
'Slecht item'
Al snel krijgt Lubach kritische tegenreacties op sociale media. 'Slecht item,' schrijft financieel journalist Arno Wellens. 'Veel boeren zijn wel degelijk bang. En je negeert dat uitstoot sinds richtlijn al met 68 procent is gedaald en de bedenker van de stikstofcrisis er bijna miljonair van is geworden.'
Hierbij verwijst Wellens naar een artikel dat hij eerder over MBO-voorman Johan Volenlbroek, die ook flink zou hebben verdiend aan zijn strijd voor de naleving van de stikstofnormen.
Iemand anders schrijft over Lubach item: 'Dit is zo fout en vals. ForFarmers is grotendeels in handen van boeren zelf, een groot deel van de aandelen zijn in handen van FromFarmers, een 100% coöperatie. Kijk zelf maar na.' Hierbij wordt naar de websitepagina gelinkt, waarin ForFarmers zijn eigen bestuurlijke structuur uiteenzet.
Ondernemer Arjan Bosma reageert: "Goed ingespeeld op de onderbuikgevoelens (het smerige grote geld) maar in feite gebeurt er niets wat niet door de beugel kan. Er wordt ook openlijk over gecommuniceerd, wat ook te zien is in het filmpje. Minder cynisch, idd groot bedrijf, maar ze staan wel achter hun klanten."
Klacht ingediend door Baudet
Vorige week kreeg Lubach een klacht ingediend van FVD-leider Thierry Baudet. Lubach nam namelijk de partijfinanciën van Forum voor Democratie onder de loep, en suggereerde dat Baudet, Freek Jansen en Gideon van Meijeren zich persoonlijk zouden verrijken aan een uitgeverij die met overheidsgeld is opgezet.
Volgens Baudet bevat het item van De Avondshow echter 'schadelijke desinformatie', en is het bedoeld om zijn partij 'zwart te maken'. Hij heeft besloten een klacht in te dienen bij de NPO Ombudsman.
Baudet vroeg zich ten slotte hardop af of Lubachs rubriek wellicht politiek gekleurd zou kunnen zijn. Zo merkte hij op dat Lubachs programma wordt geproduceerd door Human Factor TV: het bedrijf van Irene van den Brekel, de echtgenote van D66-minister Kajsa Ollongren. 'Nu [Lubach] deze week laster en leugens over FVD vertelde - vlak voor de verkiezingen - is dat natuurlijk wel héél verdacht en fout,' besloot Baudet.
Ook nu, na het item over de boerenprotesten, komt de suggestie van politieke beïnvloeding bij Lubach terug. 'We kunnen het beter hebben over mediareuzen en hun banden met het establishment,' schrijft er iemand.