Nanninga (JA21) prikt Linkse droom door: "Het is gewoon een feit dat we niet zo veel mensen kunnen opvangen"
Annabel Nanninga (JA21) heeft in een debat met Attje Kuiken (PvdA) en Lilian Marijnissen (SP) de linkse asieldroom ontkracht. Volgens Nanninga is het onrealistisch om maar te blijven roepen dat Nederland de grenzen wagenwijd open moet houden. Dit heeft volgens JA21 een kwalijke aanzuigingskracht: door deze belofte en visie uit te spreken blijven asielzoekers naar Nederland komen, ook al kan ons land ze geen onderdak en toekomst bieden.
Volgens Nanninga is het enorm kwalijk dat linkse politici blijven pleiten voor een ruimhartig asielbeleid. Want, zo stelt Nanninga, het is een feit dat Nederland op dit moment geen mensen kan opvangen. Er zijn te weinig opvangplekken en daarnaast kan ons land deze mensen geen toekomstperspectief bieden. Er is dus niks humaan aan om mensen in groten getale op te vangen, als je ze niks te bieden hebt.
"Je moet mensen ontmoedigen, mensen wagen hun leven op die bootjes omdat ze zien dat je hier een woning kan vinden, dat je hier zorg, onderwijs en noem het maar op kan krijgen. Die aanzuigende werking is letterlijk dodelijk, nog los van het getalsmatige kille feit, ik zou ook willen dat het anders was, het is gewoon een feit dat we niet zo veel mensen hier kunnen huisvesten. Er is gewoon letterlijk geen plek."
Nanninga betwist dat massa-immigratie arbeidstekorten oplost
Een veelgehoord argument voor massa-immigratie is dat de Nederlandse arbeidstekorten moeten worden opgevuld. Maar JA21-oprichter Annabel Nanninga vindt dit een ongeldig argument. Ze legt uit waarom: het merendeel van de niet-westerse statushouders belandt namelijk in een jarenlange uitkeringssituatie. Als voorbeeld noemt Nanninga de Somaliërs die in de jaren 90 naar Nederland kwamen. Zo'n driekwart van hen heeft nu een uitkering.
'We moeten massa-immigratie toestaan, omdat we arbeidsmigranten nodig hebben': het is een veelgehoord argument onder partijen. In januari liet D66 om deze reden nog een kabinetsoverleg stuklopen over het terugdringen van de asielinstroom. Volgens D66 waren arbeidsmigranten namelijk hard nodig en was een inperking van de asielinstroom dus niet noodzakelijk.
Maar JA21-oprichter Annabel Nanninga vindt dit een ongeldig argument. "Alle CBS-statistiek laat zien dat niet-westerse asielzoekers die een status krijgen, buitensporig uitkeringsafhankelijk zijn: nog twintig à dertig jaar na dato," vertelt ze woensdagavond bij SBS-talkshow HLF8. Als statushouders een uitkering hebben, werken ze dus niet, en vullen ze dus niet de arbeidstekorten op - zo luidt haar argument.
Statistieken
Nanninga haalt het voorbeeld aan van de Somaliërs die in de jaren negentig naar Nederland kwamen. Ruim twintig jaar later, in 2014, onderzocht het CBS hoeveel Nederlanders met een bepaalde niet-westerse migratieachtergrond een bijstandsuitkering hebben. Toen bleek dat maar liefst zeven van de tien volwassen Somaliërs (68 procent) in Nederland een bijstandsuitkering heeft.
Ook Syriërs (62,2 procent), Irakezen (57,8 procent), Eritreeërs (50,2 procent), Afghanen (46 procent) en Iraniërs (42,4 procent) bleken relatief vaak een bijstandsuitkering te hebben. Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat slechts 3 procent van de autochtone Nederlanders een bijstandsuitkering heeft. Alleen Polen scoorden lager met 2,1 procent.
Presentator Filemon Wesselink bij HLF8 gaat direct in tegen Nanninga's argument. Hij zegt dat asielzoekers wel willen, maar niet moge werken. Nanninga weerspreekt dit: "Tijdens de asielprocedure mogen ze inderdaad niet werken. Maar statushouders zijn door de procedure heen, en mogen hier zijn en werken."
Eigen correctie
Na de uitzending erkent Wesselink dat hij een fout maakte door over asielzoekers te beginnen. Asielzoekers mogen inderdaad niet werken, maar statushouders wel. Wel zegt Wesselink dat sommige statushouders niet voltijds mogen werken omdat ze een paar keer per week naar een inburgeringscursus moeten. 'Excuses,' besluit Wesselink zijn correctie.
Uit CBS-statistieken blijkt dat 63 procent van alle bijstandsgerechtigden een migratieachtergrond heeft. 54 procent heeft een niet-westere achtergrond, en 9 procent een westerse.
Het argument dat asielzoekers het Nederlandse arbeidstekort komen opvullen is onjuist. De cijfers van het CBS zijn glashelder. Daaruit blijkt dat statushouders nog jarenlang afhankelijk zijn van een uitkering. @ANanninga gisteravond bij @hlf8.
— JA21 (@JuisteAntwoord) February 8, 2023
#HetMoetEchtAnders pic.twitter.com/ehrdQy5W9y