"Taal wordt een ideologie; in Nederland is nu zo ongeveer ook het woord 'neger' verboden," zegt Bosma in een zitting van de Nederlandse Taalunie. "Een paar jaar geleden schreef Winston Bogarde, een bekende voetballer, nog het boek Deze neger buigt voor niemand (2005). Maar het woord 'neger' is nu een totaal verboden woord geworden."
Dan wordt Bosma afgekapt door een collega. "Kunnen we die woorden niet gebruiken in het Vlaamse Parlement?" vraagt de Vlaamse parlementariër Orry Van de Wauwer (CD&V). Zijn gezichtsuitdrukking was betrokken zodra Bosma het woord 'neger' in de mond had genomen.
Van de Wauwer krijgt meteen bijval van Groen-politica Celia Groothedde: "Mag ik u alstublieft vragen dat als er beledigende woorden tegenover bepaalde groepen worden gebruikt en andere leden van de commissie..."
Maar ze wordt tegengesproken door de voorzitter Wilfried Vandaele (N-VA), die vindt dat Bosma in het kader van vrije meningsuiting gewoon zijn betoog moet kunnen houden.
Bosma en Van Rooy in het geweer
Bosma laat niet over zich heen lopen. Hij werpt tegen: "Het woord 'neger' werd jaren geleden in de kranten gebruikt. Het was een gewoon een normaal woord. De staat en de heersende instituties vinden dat wij een woord niet meer mogen gebruiken. Ik vind dat heel eng. Het is totalitair. Je hoeft maar naar totalitaire regimes uit het verleden te kijken hoe die stuurden op woordgebruik."
Vlaams Belang-politicus Sam van Rooy schiet Bosma al snel te hulp. Hij is eveneens kritisch op de commisieleden die Bosma onderbraken: "U verwijt mij totalitair te denken, maar u laat zelf zien hoe totalitair u bent. Want als iemand een woord gebruikt dat u niet aanstaat, dan begint u in dit geval te onderbreken en te schreeuwen. U denkt toch niet dat u hier kunt spreken in naam van de heel zwarte en Afrikaanse gemeenschap? Dat denkt u toch niet? Ik zou ze de kost niet willen geven."
Van Rooy vervolgt: "De mensen uit die gemeenschap gebruiken het woord ook zelf en hebben geen boodschap aan uw paternalisme. Dát is het ware racisme. Dat u denkt de gevoelens van de hele zwarte en Afrikaanse gemeenschap denkt te kunnen vertolken waarbij u hen allemaal over één kam scheert en hen behandelt alsof zij per definitie slachtoffer zijn. Dát is het ware racisme."
Kritische reacties
Op sociale media reageert Bosma's partijgenoot, PVV-Kamerlid Harm Beertema, verontwaardigd op de gang van zaken. '"Blank", "neger",' schrijft hij. 'Zelfs als je debatteert met Martin Bosma en Sam van Rooy over de ideologische lading van de woorden komen de helpers whitey verontwaardigd in actie. Mag niet! Kan niet! Mond houden! Zelf zijn ze erg onder de indruk van hun eigen voortreffelijkheid. Manman.'
Een andere reactie luidt: 'Zolang het niet discriminerend gebruikt wordt is het een "normaal" woord, toch? Veel donkere mensen noemen zich zo, luister eens naar een aantal zangers die regelmatig in de top 40 voorbij komen. Je kunt dat woord niet zomaar verbieden.'
Vorig jaar ontstond er ophef toen Ongehoord Nieuws-presentatrice Raisa Blommestijn het woord 'neger' gebruikte in een uitzending. Een maand later besloot de NPO om de omroep Ongehoord Nederland een tweede financiële sanctie op te leggen. Betrokkenen bij de omroep reageerden verontwaardigd bij NieuwRechts destijds.