Sinds augustus 2021 overlijden er wekelijks honderden Nederlanders meer dan verwacht. De reden van de oversterfte is vooralsnog grotendeels onduidelijk. Een deel komt door het coronavirus en de uitgestelde zorg, maar een groot deel blijft tot nu toe onverklaard.
Eerder zette NieuwRechts enkele zaken op een rijtje betreffende de oversterfte. Ook interviewde NieuwRechts eerder hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester, die vaccinatie vermoedt als een reden van de oversterfte. "Dat zou een enorm schandaal worden," stelde hij vast.
In Nederland is er voorlopig nog geen onderzoek is naar een eventueel verband tussen de oversterfte en de vaccinatiecampagnes van de overheid. Zelfs hoewel de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) recent aangaf dat de overheid de vaccinatiedata allang had mogen vrijgeven voor onderzoek. Maar in Groot-Brittannië is zo'n onderzoek al wel uitgevoerd, en hiervan is nu de uitkomst binnen. Daaruit blijkt dat maar liefst 92 procent van alle coronastergevallen vorig jaar gevaccineerd was.
Dit is opvallend, omdat de totale vaccinatiegraad van de Britse bevolking een stuk lager lag: 70 procent. 'Dus de kans op corona-sterfte was groter bij de gevaccineerden dan bij de ongevaccineerden,' concludeert econometrist en wiskundige Wouter Keller. Hij merkt ook op dat de meeste oversterfte 'direct optrad na de eerste coronaprik', aldus het onderzoek.
Keller zat vanaf 1990 enkele jaren in het Raad van Bestuur van het. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hij promoveerde in 1979 cum laude, werd in 1982 hoogleraar wiskundige economie, en ging in 2007 met emeritaat.
Kritiek van Volkskrant-journalist
Al snel krijgt kritiek van wetenschapsjournalist Maarten Keulemans, werkzaam voor de Volkskrant. 'Surrealistisch. Wouter Keller, toch ooit CBS-directielid, denkt dat vaccins niet werken omdat er meer gevaccineerden doodgaan,' schrijft Keulemans. 'Zou deze "wiskundige" nou echt niet snappen dat haast iedereen gevaccineerd is - en je dus naar de relatieve getallen moet kijken?'
Keulemans wordt er echter al snel op gewezen dat in Groot-Brittannië 70 procent van de bevolking gevaccineerd was, en niet bijna iedereen. Ook Keller merkt dit op. Maar Keulemans is weinig onder de indruk. 'Dat maakt het eigenlijk nog erger,' schrijft hij. 'Want dan kende hij dus ook de vaccineffectiviteit, ~50-85%.' Vervolgens laat hij een tabel hiervan zien.
Maar Keller komt al snel met een tegenargument. Hij stelt dat Keulemans' cijfers 'minder betrouwbaar' zijn omdat ze slaan op de coronasterfte.