De aankondiging kwam al in november vorig jaar. Meerdere organisatoren van paasvuren in Overijssel kregen een brief van de provincie. Hierin stond dat zij een extern onderzoek moesten laten uitvoeren naar de stikstofuitstoot van hun vreugdevuur. Dit was omdat de paasvuren worden gehouden in de buurt van Natura 2000-gebieden.
Daarnaast moesten de organisatoren laten peilen of hun paasvuur schadelijk is voor beschermde diersoorten in de omgeving. Ook moesten ze maatregelen treffen die horen te voorkomen dat de dieren gedood worden bij ontbranding van het vreugdevuur. Tot slot moesten de organisatoren onderzoek laten doen naar de uitstoot van andere schadelijke stoffen, naast stikstof.
De organisatoren reageerden al meteen radeloos. Zo'n extern onderzoek kostte al gauw honderden euro's, zei organisator Jos Harmelink tegen RTV Oost. Een andere organisator reageerde: "Wij werken hier met vrijwilligers, dus wie gaat dat ophoesten? Ik kan de vrijwilligers toch niet vragen om allemaal even honderd euro in te leggen?"
Hamelink vreesde dat hij geen vergunning meer zou krijgen voor zijn vreugdevuur: "Dit is echt einde oefening van een traditie die al sinds mensenheugenis plaatsvindt." Een andere organisator noemde de ontvangen brief "heel zuur".
Paasvuren gaan niet door
Nu is de vrees van de organisatoren bewaarheid. Twee organisatoren hebben aangekondigd hun Paasvuur voor dit jaar te zullen aflasten, omdat ze niet kunnen voldoen aan de strenge uitstooteisen van de gemeente Overijssel.
"De brief van de provincie begint begripvol, maar het komt er gewoon op neer dat ze er een dikke streep doorheen trekken," vertelt een organisator aan Tubantia. "De 900 kuub hout moeten we volgens de Aerius-berekening van de provincie terugbrengen tot de hoeveelheid van een openhaardvuur. Dat heeft geen enkele zin."
Het gaat om de paasvuren in Buurse en Haaksbergen. Het paasvuur van Sint Isidorushoeven, aan de andere kant van het dorp, ligt wel genoeg af van het Natura 2000-gebied om het te laten doorgaan.
Het Overijsseelse PVV-Statenlid Joeri Pool reageert woest: 'Weer wordt een mooie traditie op het vuur gegooid!'
Maar niet iedereen is verontwaardigd. Sterker nog: diverse dier- en milieuorganisaties willen dat paasvuren verbannen worden vanaf 2023. Eind vorig jaar voerden ze de druk op bij de provincie Overijssel om de eeuwenoude traditie in de ban te doen. Ze attendeerden de provincie erop dat zij de Natuurbeschermingswet moeten naleven, wat zou betekenen dat de paasvuren mogelijk niet doorgaan in 2023.