Leijten breekt nieuwe lans voor komst referenda: "Uitwisseling van standpunten is belangrijk"
SP-Kamerlid Renske Leijten lanceert woensdag een nieuwe poging om een correctief referendum in te voeren. Vorig jaar werd het wetsvoorstel nog afschoten, maar Leijten geeft aan de strijd niet op te geven. 'Want, de vraag is niet óf er een correctief referendum komt, maar vooral wanneer!', aldus de politica.
Zaterdag maakte Leijten wereldkundig dat ze opnieuw een poging gaat wagen om een referendum in de Nederlandse weten te verankeren. Volgens Leijten heeft Nederland veel baat bij een correctief referendum. 'Manieren om de democratie te versterken staat hoog op de agenda. Bv meepraten, zoals bij burgerforum voor klimaat Een correctief referendum geeft mensen het recht om een genomen besluit voor te leggen aan de bevolking. Niet alleen mee praten, maar uiteindelijk ook mee beslissen. Er zijn vele vormen van referenda; over deze vorm oordeelde de staatscommissie parlementair stelsel dat het een *aanvulling* is op de vertegenwoordigende democratie, die we nu hebben!'
'Het voorstel dat woensdag wordt besproken is het opnemen van het referendum in de Grondwet. Hoe we dit precies moeten uitvoeren, komt in een uitvoeringswet. De Staatscommissie heeft dit al uitgewerkt, maar exacte regels worden later behandeld dan het opnemen in de Grondwet. Voor een correctief referendum in de Grondwet bestaat een normale meerderheid (helft plus 1) in Tweede en Eerste Kamer. Na de verkiezingen moet er een meerderheid zijn van 2/3 plus 1 (dus 101 en 51). We zetten nu weer de eerste stap. Na de verkiezingen volgt dan de volgende horde', concludeert Leijten.
Dinsdag was Leijten ook te gast bij Sven op 1 om haar standpunten nader toe te lichten. Leijten vindt het positief dat mensen door een referendum met elkaar in discussie gaan en met argumenten komen. De politica heeft er vertrouwen in dat de kiezers zich vooraf goed informeren. Dit laatste is namelijk waar critici zich zorgen om maken.
De @SPnl pleit voor een bindend correctief referendum. @RenskeLeijtenvindt het “een absurde redenatie” dat politieke vraagstukken te ingewikkeld zouden zijn voor volksraadpleging, omdat reguliere verkiezingen “veel ingewikkelder” zijn. “#WNL pic.twitter.com/P79yGkNOeY
— Sven op 1 (@Sven_op_1) February 7, 2023