Eind december werd de BV Eerlijk Eten ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, aldus het medium. Dit is een online bezorgdienst van maaltijdpakketten met verse Nederlandse boerenproducten. Bijna de gehele partijtop van FVD staat ingeschreven bij de onderneming, dus ook Thierry Baudet.
Echter is de onderneming nog niet gemeld in het register van de Tweede Kamer. Baudet had dit bij eerdere nevenfuncties en -inkomsten ook niet gedaan. Hiervoor werd hij vorig jaar een week uit de Tweede Kamer geschorst. Het zou, zo stelt NRC, goed kunnen dat Baudet binnenkort opnieuw een week niet aanwezig mag zijn in de Tweede Kamer.
Schorsing was een unicum
De schorsing van de Forum-fractieleider ging de boeken in als parlementaire geschiedenis. Niet eerder werd een Kamerlid verboden om tijdelijk niet deel te nemen aan vergaderingen - Baudet mocht tijdens zijn week schorsing nog wel stemmen.
Vlak voor de stemming kwamen meerdere Kamerleden nog met een stemverklaring. Zo liet Baudet aan de Tweede Kamer weten dat het schorsingsvoorstel helemaal niet gaat over het aangeven van nevenfuncties: "De stemming die nu voorligt gaat niet over belastingen, want ik betaal keurig belasting. De Belastingdienst ziet alles en weet alles over wat ik al dan niet zou verdienen. Het gaat ook niet over transparantie, want iedere burger in Nederland kan precies zien wat ik nog meer doe aan nevenactiviteiten. In de Kamer van Koophandel worden jaarrekeningen openbaar gemaakt. Je kunt de financiën van de partij zien. Alles is even transparant. Daar gaat dit dus niet over. Het gaat over het fundamentele principe — dat is ook waarom ik niet meedoe aan die registers — dat Kamerleden immuniteit horen te hebben in het uitoefenen van hun werk, en niet door een meerderheid zouden moeten kunnen worden gesanctioneerd of het zwijgen op worden gelegd. Dat is het fundamentele democratische principe dat hier ter discussie staat. Wij zijn alle 150 gelijk en controleren de macht, en niet elkaar. Daarom zal mijn fractie niet tegenstemmen. Wij zullen ons onthouden van stemming. Kamerleden horen niet over elkaar te stemmen."
PVV-voorman Geert Wilders sprak ook zijn steun uit voor de FVD-leider. Volgens hem maakt men namelijk een "historische fout". Wilders is van mening dat Kamerlid niet over elkaar moeten zouden stemmen, maar over het kabinet en regeringsbeleid.
SP-Kamerlid Renske Leijten dacht hier anders over. Volgens haar dient een volksvertegenwoordiger transparant te zijn, Baudet is dat volgens haar niet. Vandaar dat een schorsing, hoe pijnlijk ook, terecht is.
"Het is een grote eer om volksvertegenwoordiger te zijn. Je vertegenwoordigt het volk en daarmee laat je zien dat je geen andere belangen hebt. Om te laten zien dat je geen andere belangen hebt, heb je een register voor nevenfuncties, voor je bijverdiensten en voor je zakelijke reizen. Wat de SP betreft zouden we meer registers moeten hebben, bijvoorbeeld ook over aandelen, en zou het ook niet erg zijn om onze agenda's te delen. Gewoon om te laten zien dat wij volksvertegenwoordigers zijn. Daar hoort een bepaalde mate van transparantie bij. Als je die regels met elkaar afspreekt en je je daar willens en wetens niet aan houdt, dan zijn er uiteindelijk consequenties. Het is met pijn in het hart dat de SP-fractie daarom voor zal stemmen, maar als je volksvertegenwoordiger wil zijn, dan doe je ook alles om volksvertegenwoordiger te kúnnen zijn."
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas stemde uiteindelijk ook tegen de schorsing, wel gaf ze aan dat Kamerleden in het vervolg transparant moeten zijn over hun nevenfuncties.
"Echter, als Kamer een gekozen volksvertegenwoordiger een week lang verbieden deel te nemen aan plenaire debatten, commissievergaderingen en andere Kameractiviteiten gaat mij veel te ver. Wat je ook van de werkwijze van de heer Baudet vindt, een gekozen volksvertegenwoordiger verbieden zijn parlementaire werk uit te voeren terwijl hij een mandaat heeft van zijn kiezers, is in mijn optiek ondemocratisch."
De PVV en FVD verlieten uiteindelijk voor de stemming de zaal. Dit omdat ze uit principe niet wilden stemmen. "We moeten als gekozen volksvertegenwoordigers niet over elkaar gaan stemmen", aldus Geert Wilders.
Uitsluiting van een debat gebeurt overigens wel vaker. Recent werd bijvoorbeeld Baudet nog het woord ontnomen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Dit naar aanleiding van zijn toespraak waarin hij stelde dat Sigrid Kaag op een spionnencollege in Oxford had gezeten.