Opmerkelijk genoeg was Bosma zo'n beetje het enige aanwezige Tweede Kamerlid tijdens het Kamerdebat. Maar dat mocht niet deren: de PVV-politicus had genoeg kritische vragen in petto voor de minister. Zo vroeg Bosma zich openlijk af wat de activistenclubjes in Nederland wel niet zullen verdienen aan het herdenkingsjaar.
"We zijn erg benieuwd welke clubjes er met hoeveel doekoe vandoor gaan. Ongetwijfeld gaat bij marginale toko's als Kick Out Zwarte Piet en The Black Archives de kassa flink rinkelen."
Het PVV-Kamerlid is daarnaast uiterst kritisch op het fonds zelf, want zo stelt Bosma, het is niks meer dan eenheidsworst. Nederlanders worden niet bewustgemaakt, ze krijgen alleen de mening van linkse activisten voorgeschoteld.
"Dat fonds is natuurlijk waanzin. Er is geen nulmeting of zo. We weten dus niet wat de huidige mening is van ons volk die moet worden verbeterd. Is — ik noem maar wat — 21 procent van de bevolking voorstander van slavernij en dient dat te worden teruggedrongen tot 9 procent of zo? We weten het niet. We weten alleen dat we bewust gemaakt moeten worden, maar waarvan weten we niet. Zijn we nog niet bewust genoeg dan? Al jarenlang wordt de Nederlander doodgegooid met NPO-televisieprogramma's, -radioprogramma's, allerlei opiniestukken, theatervoorstellingen, museumexposities over die ene vorm van slavernij waar links-liberale mensen een afkeer van hebben. De helft gaat naar onderzoek. Dat betekent dat de links-activistische kant op universiteiten nog meer in de watten gelegd gaat worden. Nog meer critical race theory, nog meer Gloria Wekker. Niets voor Piet Emmer of andere kritische stemmen. Nog meer eenheidsworst."