Van Zutphen handelt als Nationale Ombudsman klachten af die burgers indienen over de overheid. In een interview met De Telegraaf uit Van Zutphen zijn onvrede. Zijn agenda zit bomvol, en dat is volgens hem niet voor niets: "Met deze overheid is jezelf overbodig maken een utopie. Niet voor niets zijn we als Nationale Ombudsman gegroeid van 170 naar zo’n 250 medewerkers."
Van Zutphen heeft naar eigen zeggen nauwelijks nog vertrouwen meer in de politiek. Volgens hem ervaren burgers dat de overheid "echt tegenover hen zit in plaats van naast hen". Hij zegt te kunnen begrijpen waarom het vertrouwen in de politiek zo laag is: "Er zijn tienduizenden mensen in grote problemen gekomen door onder andere de toeslagenaffaire en gevolgen van de gasboringen in Groningen." Hieraan voegt hij toe: "Terwijl je in een welvarend land als het onze zou veronderstellen dat alles goed geregeld is."
Van Zutphen ziet zichzelf als een "teleurgestelde schoolmeester". Hij constateert tevens dat zijn "leerling" niet leert: "In Zuid-Limburg worden na de overstromingen bijvoorbeeld gewoon weer dezelfde fouten gemaakt als in Groningen met het herstellen van de schade." De conclusie is daarom niet mals: als Van Zutphen het functioneren van de overheid een cijfer mocht geven, krijgt deze van hem een onvoldoende.
JA21 reageert instemmend op Van Zutphens uitspraken: 'De gevestigde politieke orde heeft keihard gefaald. Het is tijd voor JA21. Een uitdager van de macht die wél voeling heeft met de samenleving. '