Vorige week braken er in de grootste iPhone-fabriek ter wereld massale protesten uit, gelegen in de Chinese stad Zhengzhou. Dit was vanwege het strenge coronabeleid. De fabriek is als het ware afgesloten van de buitenwereld om een uitbraak te voorkomen. Echter is dit vorige maand alsnog misgegaan. Werknemers werden met corona aangetroffen om vervolgens in quarantaine te worden gezet. De quarantainevoorzieningen waren echter ondermaats: zo kregen mensen genoeg voedsel. Dit heeft ertoe geleid dat de ongeregeldheden volledig uit de hand zijn gelopen.
Eind vorige week zetten de protesten zich door na een grote brand in een flatgebouw in het stadje Ürümqi. Hierbij kwamen tien mensen om. De brandweer kon niet op tijd komen vanwege de aldaar geldende lockdown. De Chinese autoriteiten zeiden dat de slachtoffers niet genoeg moeite hebben gedaan om te ontsnappen. Maar volgens de demonstranten durfden de slachtoffers niet naar buiten uit angst de coronamaatregelen te overtreden. Ook zouden vanwege de coronamaatregelen de deuren van het gebouw zijn vergrendeld, en zouden er hekken rondom het gebouw hebben gestaan.
Protesten tegen Xi Jinping
Zaterdag en zondag waren er opnieuw Chinese protesten, ditmaal in Shanghai. Honderden mensen gingen zijn straat op. De aanleiding waren de coronamaatregelen: China voert momenteel een Zero-Covidbeleid, waarbij een laag aantal besmettingen al meteen leidt tot heel strenge maatregelen. Maar ook de Chinese overheid moest het bij de demonstraties steeds meer ontgelden. "Geen coronatest, maar voedsel! Geen lockdown, maar vrijheid! Weg met de dictatuur, weg met Xi Jinping!" klonk er onder andere. Ook werd er een bord omhoog gehouden met de leus: "Vrijheid is de zuurstof voor de ziel".
Ook in Beijing, Wuhan, Guangzhou, Xi'an en Chongqing gingen mensen de straat op. In Beijing zou het gaan om duizenden mensen - vooral studenten - die zich verzamelden bij de Universiteit van Peking. Ook in Shanghai waren er opvallend veel jonge demonstranten. De politie heeft een aantal demonstranten en minimaal twee westerse journalisten opgepakt.
De protesten in China gelden als een unicum. Demonstreren in China is namelijk niet zonder gevaar: overal hangen er camera's, sommige met gezichtsherkenning. Veel demonstranten bedekken dan ook hun gezicht om niet herkend te worden. Sociale media worden in China streng gecensureerd, en de oppositie wordt snel neergeslagen. In Shanghai hielden de demonstranten blanco vellen papier in de lucht, als symbool voor de censuur.