Het beleid rondom de stikstofcrisis woekert voort. Nu heeft het kabinet een nieuw voorstel gepresenteerd om de stikstofuitstoot naar beneden te krijgen. Vanaf april 2023 wil het kabinet namelijk piekbelasters gaan uitkopen met een eenmalige stopbonus. Dit geldt vooral voor boeren bij natuurgebieden. Boeren kunnen tot 120 procent van de waarde van hun boerderij uitbetaald krijgen.
Duizenden boeren zullen een aanbod krijgen. Ze kunnen innoveren, verhuizen of stoppen. De boeren hoeven niet mee te werken, maar als ze het niet doen, zullen ze wel aan veel strengere milieueisen moeten voldoen. Hierdoor zal het voor hen veel moeilijker worden om door te gaan, meldt NOS. Dit voorstel is een antwoord op het advies van stikstofbemiddelaar Johan Remkes.
Negatieve reacties uit boerensector
NOS schrijft dat boerenorganisaties 'in eerste instantie voorzichtig positief' zijn over het voorstel. Maar in de boerensector zelf lijken er weinig positieve geluiden te klinken. "Wat ik hoor over strengere milieueisen, en dat het als een soort oprotpremie gaat functioneren, dat lijkt ons echt geen goede ontwikkeling," zegt Bert Kamp van actiegroep Agractie bij het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co. Als er toch dwang komt, "gaan we at niet accepteren", stelt Kamp.
Ook BoerBurgerBeweging (BBB) is kritisch op de stopbonus. 'Het kabinet wil boeren verleiden met een stok. Alleen dit kabinet kan dat. Wil dat,' laat de partij weten.
Bestuurslid van TeamAgroNL, Bram Zonderland, schrijft: 'Het is redelijk ironisch dat het kabinet dit voorstel doet. Ze beschikken niet eens over een lijst met piekbelasters; laat staan dat ze over een accuraat meetinstrument beschikken.'
Woedende reacties uit politiek
Ook andere politieke partijen laten zich negatief uit over de stopbonus. De partij schrijft: 'Onze boeren worden koste wat het kost onteigend door dit kabinet.' Aangezien boeren zullen moeten voldoen aan de strengere milieueisen bij een weigering van het aanbod, spreekt BVNL van 'een zogenaamd vrijwillige uitkoopt die alles behalve vrijwillig is'. Daarnaast constateert de partij dat de berekeningen van de stikstofuitstoot 'nog steeds rusten op foutieve modellen van het RIVM'.
BVNL-leider Wybren van Haga is 'furieus' op het voorstel. Hij laat weten: 'De meest innovatieve boeren ter wereld worden weggepest voor een stikstofprobleem dat alleen op papier bestaat door Europese regelgeving. Ondernemers wordt het onmogelijk gemaakt hun bedrijf te runnen zodat zij ervoor "kiezen" om te stoppen. Maar dit is wéér dwang en drang, zoals we ook al zagen bij de coronavaccinaties en de gemeentelijke opvang van asielzoekers. Dit is het dwangkabinet zoals we haar kennen.'
PVV-leider Geert Wilders schrijft: 'De stopbonus is uiteindelijk bedoeld om de boeren weg te jagen voor een niet-bestaand stikstof probleem om vervolgens huizen te kunnen bouwen die vooral naar asielzoekers gaan en daarna voor Nederlanders de belastingen te verhogen om dat allemaal te financieren.'