Pouw-Verweij begint haar bijdrage met een opsomming van citaten uit recente krantenartikelen. Uit alle citaten blijkt dat de overheid de bouwsector verhindert om veel nieuwe bouwprojecten te beginnen, bijvoorbeeld door niet genoeg bouwcertificaten af te geven, en vanwege de stikstofdoelstelingen. Hierdoor kunnen er niet genoeg nieuwe woningen worden gebouwd.
Ze citeert: "De bouw staat voor een behoorlijke krimp in 2023. 'Het aantal afgegeven afbouwcertificaten die noodzakelijk zijn voor een bouwaanvraag zijn 20 procent lager dan het jaar ervoor.' Zo opent een artikel van RTL Nieuws op 5 oktober. 'De bouw van bijna 10.000 Overijsselse woningen is vertraagd als gevolg van de stikstofcrisis. Ook grote bedrijven ondervinden problemen bij hun uitbreidingsplan, waardoor ze orders mislopen en hun voorsprong op de concurrentie verliezen.' Zo opent een artikel van De Stentor op 7 oktober."
Tot slot citeert ze: "'De kosten om sociale huurwoningen te bouwen zijn zodanig gestegen dat woningbedrijven in financiële problemen komen.' Zo opent een artikel van Omroep Brabant op 21 oktober."
Ook wijst ze naar de hoge stikstofdoelstebllingen als probleem: "Linksom of rechtsom, het is een feit dat het wurgende stikstofbeleid dramatisch uitpakt voor de woningbouw. Nadat eerder dit jaar de gemeente Bergen met de schrik vrijkwam, is het nu echt raak. Bouwprojecten in de regio lopen grote vertraging op. Zo hebben in Noord-Holland 96 van de 151 grotere bouwprojecten in potentie een stikstofprobleem."
In het verleden heeft Woonminister De Jonge gezegd dat hij heel veel nieuwe woningen wil bouwen. Maar met zo'n overheidsbeleid zijn de hoge bouwambities van minister De Jonge niet haalbaar, constateert Pouw-Verweij. Daarom vervolgt ze: "Vorig jaar heb ik opgeroepen tot afrekenbare doelen. In de tijd die is verstreken zijn de twijfels over de haalbaarheid van de bouwambities van de minister toegenomen. Aan optimisme bij deze minister is er nooit een gebrek. Maar overspannen verwachtingen overbruggen geen kloof tussen papier en praktijk."