Het hoge risico op een Amsterdamse huizenbubbel komt onder meer door het leenbeleid, stelde Financieel Dagblad al een jaar geleden. Huizenkopers mogen het hele koopbedrag, tot vijf keer het jaarinkomen, lenen bij een bank tegen een 'historisch lage rente'. Hierdoor durven huizenkopers in Nederland meer risico te nemen. Maar dit leenbeleid heeft er ook toe geleid dat Nederlanders 'gemiddeld de hoogste schuldenlast ter wereld hebben', stelt hoogleraar Dirk Schoenmaker.
Schoenmaker vindt dat er fors moet worden ingegrepen. Zo moet het moeilijker worden om een lening af te sluiten, zeker tegen zo'n torenhoge hypotheek. Anders zijn de gevolgen volgens hem niet te overzien. Bij een barsting van de huizenbubbel gaat het kapitaal van banken namelijk op in rook, en zal er een 'domino-effect ontstaan', schrijft FD.
Nieuwe cijfers over huizenbubbelindex
Ook de nieuwe cijfers van een huizenbubbelindex van de Zwitserse bank UBS zijn weinig hoopgevend. Amsterdam wordt opgenomen als een stad met een groot risico op een huizenbubbel. Weliswaar staat onze hoofdstad niet het allerhoogst in de lijst: onder meer Toronto, Frankfurt en München hebben een nog groter risico. Maar tegelijkertijd hebben ook veel prominente steden een lager risico, zoals Los Angeles, Miami, New York, Tel Aviv, Parijs en Londen. De Europese stad met het laagste risico in de lijst is het Poolse Warsaw.
De voortekenen van de barsting hebben zich al getoond, schrijft Visual Capitalst: 'Prijzen kunnen niet eeuwig stijgen. Volgens UBS zijn de meeste steden met hoge waarderingen, prijscorrecties al begonnen, of zouden ze om de hoek kunnen liggen.'