Omtzigt hekelt werkwijze kabinet prijsplafond: 'Voor miljoenen mensen topprioriteit, maar voorstel ontbreekt'
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich grote zorgen om de implementatie van het energieprijsplafond in Nederland. Voor veel Nederlanders is de invoering van deze maatregel enorm belangrijk om wat meer economische zekerheid te krijgen, echter heeft het kabinet nog steeds geen definitief voorstel ingediend.
Doordat het kabinet nog steeds niet met een concreet voorstel is gekomen vreest Omtzigt dat de overheid op het allerlaatste moment een maatregelenpakket invoert. Met alle gevolgen van dien: namelijk 'uitvoeringschaos'.
'Er was veel nieuws vandaag. Maar is ook iets niet gekomen: Er is nog steeds geen voorstel voor een energie prijs plafond De kamer debatteert er deze week over Topprioriteit voor miljoenen mensen om te weten of ze de rekeningen kunnen betalen. Risico: uitvoeringschaos', aldus het Kamerlid.
Er was veel nieuws vandaag. Maar is ook iets niet gekomen:
— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) October 3, 2022
Er is nog steeds geen voorstel voor een energie prijs plafond
De kamer debatteert er deze week over
Topprioriteit voor miljoenen mensen om te weten of ze de rekeningen kunnen betalen.
Risico: uitvoeringschaos
Het prijsplafond Het prijsplafond komt op een maximumverbruik van 2400 kwH en 1200 m3 gas. Het idee is dat minimaal de helft van de huishoudens onder dit verbruik komen, zolang ze maar besparen. Maar meerdere oppositiepartijen hebben al opgemerkt dat hiermee heel veel huishoudens buiten de boot zullen vallen. Een één-persoonshuishouden zit namelijk nog onder dit gebruik, maar een tweepersoonshuishouden verbruikt gemiddeld 2700 kWh en 1200 m3. Een driepersoonshuishouden zit al heel snel boven de 3500 kWh en 1500 m3.
Echter is dit de theorie achter het plan, een concreet voorstel ontbreekt nog steeds. NieuwRechts heeft de grootste bezwaren tegen het energieplafond uitvoerig besproken.